Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Situācija būvniecībā ir mainījusies uz labo pusi, secina BVKB

© Sanita Ceirule, F64 Photo Agency

Situācija būvniecībā ir mainījusies uz labo, un par būtisku neatbilstību mazināšanos liecina arī Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) dati, sacīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

"Runājot par būvdarbu kontroli, būtiskas neatbilstības ir samazinājušās. Kā iemesls tam ir arī tās aktivitātes, ko īstenojam mēs. Neapšaubāmi varu teikt, ka īstenojam arī "konsultē vispirms" principu. Piekopjam praksi, ka, pirms uzsākam kontroles pasākumus, dodam iespēju satikties ar mums un uzdot jautājumus," stāstīja Mjakuškina.

"Mēs arī uzkrājam pieredzi, redzam, kādas neatbilstības visbiežāk parādās, un līdz ar to mums ir iespēja savlaicīgi vērst uzmanību, kādiem posmiem vai procesiem būtu nepieciešams pievērst uzmanību, lai rezultātā izvairītos no būtiskām neatbilstībām"

Viņa piebilda, ka BVKB no savas puses vērš uzmanību uz noteiktām lietām, kam vajadzētu pievērst lielāku, pastiprinātu uzmanību. "Mēs arī uzkrājam pieredzi, redzam, kādas neatbilstības visbiežāk parādās, un līdz ar to mums ir iespēja savlaicīgi vērst uzmanību, kādiem posmiem vai procesiem būtu nepieciešams pievērst uzmanību, lai rezultātā izvairītos no būtiskām neatbilstībām," skaidroja Mjakuškina.

Jautāta, kādas ir biežākās atklātās neatbilstības, Mjakuškina skaidroja, ka tas, kam šobrīd BVKB pievērš pastiprinātu uzmanību, ir iekšējā kontroles sistēma.

"Tas ir jautājums par pieeju. Var pieiet un izlases veidā paskatīties kādus atsevišķus posmus, pārbaudīt, izvēlēties dokumentāciju, ko mēs, protams, arī darām, bet ārkārtīgi svarīgi, lai būtu ieviesta iekšējā kontroles sistēma, lai būvniecības procesā iesaistītās personas spēj nodrošināt atbilstošu procesu, spēj izkontrolēt izmantotos materiālus, izkontrolēt tehnoloģijas ievērošanu, kā arī nodrošina iekšējās kontroles procedūras, kontroles posmus," stāstīja Mjakuškina.

Vaicāta, vai vairs nenākas saskarties ar to, ka vispirms tiek izdarīts darbs un tikai pēc tam dokumentācija tiek sakārtota, Mjakuškina norādīja, ka attiecībā uz BVKB piekritīgajiem objektiem redzams, ka situācija mainās uz labo pusi.

"Protams, diemžēl ir jāsecina, ka ir arī tādi procesa dalībnieki, kuri sagaida, kad atnāks mūsu būvinspektori, kas sastādīs atzinumu un izrakstīs tā saukto slimības lapu, un tad viņi pievērsīs attiecīgajiem posmiem un procesiem uzmanību," piebilda Mjakuškina.

Viņa informēja, ka šogad BVKB ir pārbaudījis jau 243 ēkas. "Tās ir pirmreizējās pārbaudes, tas nozīmē, ka mēs iepriekš neesam bijuši tur. Trīs objektos tika daļēji vai pilnībā apturēta ekspluatācija. Vairāk nekā puse ir labā vai teicamā stāvoklī. Ja runājam par objektiem, kuros būtu nepieciešami kādi pilnveidojumi, jāsaprot, ka ar laiku, protams, ēka noveco un ir noteikti darbi, kurus ir jāveic. Ja mēs konstatējam šādas neatbilstības, tas nenozīmē, ka ir apdraudēta cilvēku dzīvība vai veselība. Tas nozīmē, ka ēkas īpašniekam vajadzētu pievērst šīm lietām uzmanību. Kad mēs redzam apdraudējumus, tad pieņemam lēmumu par pilnīgu vai daļēju ekspluatācijas pārtraukšanu. Mums ir svarīgi novērst riskus," sacīja Mjakuškina.