Rudzu maize no vietējiem graudiem

RUDZI LATVIJAI. Zemnieku saimniecības Lauciņi saimnieks Ainārs Stiliņš (no kreisās), Rīgas dzirnavnieks direktore Anita Skudra un AS Hanzas maiznīcas vadītājs un valdes loceklis Uģis Mihņevičs ir pārliecināti, ka šī iniciatīva palīdzēs popularizēt rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā © Publicitātes foto

AS Hanzas maiznīcas sadarbībā ar AS Rīgas dzirnavnieks un vietējiem zemniekiem ir uzsākusi sociālu iniciatīvu, kuras ietvaros Latvijas labības laukos uzstādītas speciālas zīmes. Tās apliecinās, ka konkrētajā laukā izaudzētos graudus izmantos maiznīcā rudzu maizes cepšanā. Šai iniciatīvai jau pievienojušies zemnieki Ikšķiles, Ropažu, Burtnieku un Daudzevas novados.

AS Hanzas maiznīcas projektu īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto iniciatīvu par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu Latvijā. Tāpēc šogad simboliski izvēlēti rudzu lauki, kuros uzstādīt speciālās zīmes.

«Šī iniciatīva ir simboliska un ļauj apzināties izaudzēto graudu vērtību - ikviens garāmbraucējs vai garāmgājējs var sekot līdzi, kā laukā izaug rudzi, un apzināties, ka reiz no šā labības lauka graudiem izceps rudzu maizi. Vienlaikus prognozējam, ka šāda iniciatīva sekmēs zemnieku ieinteresētību nodot savu produkciju pārstrādei vietējās dzirnavās, nevis eksportēt uz ārvalstīm, precīzi zinot, kā tālāk izmantos viņu veikumu,» uzsver AS Hanzas maiznīcas vadītājs un valdes loceklis Uģis Mihņevičs.

Šobrīd iniciatīvai pievienojušās pirmās zemnieku saimniecības - ZS Kļaviņas Burtnieku novadā, SIA Ulbroka Ropažu novadā, ZS Ziediņi Daudzevas novadā un ZS Lauciņi Ikšķiles novadā.

ZS Lauciņi zemnieks Ainārs Stiliņš atzīst, ka šādai iniciatīvai pievienojies, jo viņam un viņa ģimenei ir svarīgi, ka viņu izaudzētie graudi nonāk uz iedzīvotāju galda. Turklāt mūsdienās ir būtiski popularizēt tieši rudzu maizes tradīcijas, kas ir nozīmīgs kultūras un gastronomiskais mantojums.



Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais