Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Uz izsaukumiem dienā tagad dosies brigādes ar diviem mediķiem, kuri paši arī vada "ātro" auto

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

No šodienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) sāk īstenot pilotprojektu, kurā dienas laikā lielajās pilsētās uz izsaukumiem dosies brigādes ar diviem mediķiem, kuri paši arī vada transportlīdzekli, informēja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pēc viņas teiktā, dienests ir pilnībā gatavs sākt pilotprojektu, jo ir veikti visi nepieciešamie sagatavošanās darbi. Mediķiem, kuri brīvprātīgi pieteicās būt jaunajās brigādēs, veiktas gan teorētiskās, gan praktiskās apmācības, tostarp drošas braukšanas apmācības un pieredzes apmaiņa ar kolēģiem no ārstu speciālistu brigādēm.

Tāpat Bukša uzsvēra, ka dienests pārbaudījis arī katra jaunās brigādes mediķa spēju pildīt attiecīgos pienākumus.

Kā iepriekš skaidrojusi NMPD direktore Liene Cipule, šādas brigādes no diviem cilvēkiem paredzētas darbam lielajās pilsētās dienas laikā, kad ir augsta izsaukumu intensitāte.

Kopumā šogad plānots izveidot 11 šādas brigādes - lielāko daļu Rīgā, un pa vienai - Jelgavā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī.

Mediķiem, kuri iesaistīties šajā projektā, par papildu pienākumiem pienāksies arī lielāks atalgojums. Runājot par mediķu interesi iesaistīties, Cipule norādīja, ka Rīgā atsaukušies 36 cilvēki.

Pamatojot šo ieceri, Cipule skaidroja, ka bija nepieciešams rast resursu dienas likmju palielināšanai. Cilvēki esot ieinteresēti strādāt nakts stundas, un tagad dienas brigādes, kas izveidotas Rīgā, nenokomplektējās, jo cilvēki neredzot jēgu biežāk nākt uz darbu, strādāt tikai dienu un nesaņemt piemaksu par nakts stundām. Lai pa dienu varētu piedāvāt piemaksu, tad jābūt arī papildu darba uzdevumiem.

Pilotprojekta izvērtēšana paredzēta oktobrī, un, ja projekts būs veiksmīgs, tad nākamajos trīs gados kopumā varētu izveidot 45 šādas brigādes.

Jau ziņots, ka NMPD kopumā drīzumā gaidāmas lielas pārmaiņas, tostarp līdz gada beigām NMPD dubultos dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigāžu skaitu.

Patlaban no kopumā 188 brigādēm 18 ir dienas brigādes, bet pārējās strādā diennakts režīmā. Pēc izmaiņām dienas brigāžu skaits tiks palielināts divas reizes, proti, līdz 36 brigādēm. Vienlaikus nemainīšoties kopumā diennaktī strādājošo brigāžu skaits.

Cipule iepriekš skaidroja, ka izmaiņas saistītas ar to, ka lielākā daļa jeb 80% izsaukumu notiek dienas laikā. Piemēram, dienā Latvijā tiek saņemti 963 izsaukumi, darbojoties 188 brigādēm, bet naktī - 243 izsaukumi, kurus veic kopumā 170 brigādes.

Vienlaikus viņa turpmāk iecerēts brigādes organizēt atbilstoši izsaukumu profilam. Uz izsaukumiem ar visaugstāko prioritāti dosies divu veidu diennakts brigādes - brigādes ar diviem mediķiem un šoferi, kā arī ārsta speciālista brigāde, kura ir bez šofera. Vidējas prioritātes izsaukumus apkalpos gan diennakts, gan dienas brigādes, kurās būs divi mediķi bez šofera. Savukārt zemās prioritātes izsaukumus apkalpos dienas brigādes un nakts brigādes, kurās varēs atrasties arī cilvēks, kurš apgūt ārsta palīga profesiju, lai uzlabotu savas praktiskās iemaņas.

Pēc Cipules paustā, brigāžu pārformēšanu kopumā varētu piedzīvot apmēram ceturtā daļa visu brigāžu.