Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīdina no ārvalstīm Latvijā neievest augus, sēklas, augļus, dārzeņus un ziedus

© AP/Scanpix

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) informatīvā bukletā aicina no ārvalstīm Latvijā neievest augus, sēklas, augļus, dārzeņus un ziedus, jo tajos var slēpties svešzemju kaitēkļi un slimības, liecina VAAD mājaslapā ievietotā informācija.

Pēdējā laikā pieaugot augu slimību un un kaitēkļu skaits vietās, kur tie iepriekš nav bijuši. Daudzi no šiem gadījumiem ir saistīti ar strauji augošo globālo tirdzniecību, kā arī ceļošanu.

Nolūkā brīdināt un informēt sabiedrību par iepriekš minētajiem riskiem VAAD sadarbībā ar Eiropas un Vidusjūras Augu aizsardzības organizāciju (EPPO) radījis arī informatīvu bukletu "Nepakļauj riskam", kurā atgādina nekad nelegāli Latvijā neievest augus, sēklas, puķes, augļus un dārzeņus.

VAAD skaidro, ka augi var saslimt tieši tāpat kā cilvēki. Augu slimības izraisa vīrusi, baktērijas, sēnītes un dažādu kaitēkļu, kā piemēram, ērcīšu vai nematožu uzbrukumi. Pēdējā laikā pieaugot augu slimību un un kaitēkļu skaits vietās, kur tie iepriekš nav bijuši. Daudzi no šiem gadījumiem ir saistīti ar strauji augošo globālo tirdzniecību, kā arī ceļošanu.

Dienesta sagatavotajā informatīvajā materiālā uzsvērts, ka jaunu augu kaitēkļu un slimību parādīšanās apdraud valsts bioloģisko daudzveidību. Augu kaitēkļi un slimības var pārvietoties un ceļot, atrodoties uz augiem, ziediem, sēklām, augļiem un dārzeņiem, pat, ja tie izskatās pilnīgi veseli un to saknēm klāt ir augsne. Šādi, pārvietojot augus no vienas pasaules vietas uz citu, netieši iespējams ievest jaunus kaitēkļus un slimības savā valstī. Tad, kad tie ir iedzīvojušies jaunajā vidē, daži no svešajiem kaitēkļiem un slimībām var radīt nopietnus ekonomiskos zaudējumus lauksaimniecībā un meža nozarē, kā arī apdraudēt bioloģisko daudzveidību. Tādā veidā Latvijā ir ieviesies kartupeļu lapgrauzis, kas labāk zināms kā kolorado vabole.

VAAD arī norāda, ka augu veselības likumdošanas uzdevums ir aizsargāt lauksaimniecības un meža jomas un apkārtējo vidi. Tāpēc daudz augus un augu produktus, piemēram, sēklas, dārzeņus, grieztos ziedus - nevar ievest bez speciālas atļaujas. Plānojot ievest augus, jāpārliecinās, ka tādējādi netiek pārkāpti normatīvie akti un iepriekš jāsazinās ar VAAD darbiniekiem, lai noskaidrotu, kādas ir prasības. Atgriežoties Latvijā no ārvalstīm ar bagāžu, kurā ir augi, sēklas, puķes, augļi vai dārzeņi, tos jādeklarē Muitas kontrolpunktā.

Dienestā arī atgādina, ka nolūkā aizsargāt vietējos augus pret postošiem kaitēkļiem un slimībām Latvijā un Eiropā tiek īstenoti pasākumi nolūkā palielināt ceļotāju izpratni, informējot par riskiem, kādi rodas, pārvadājot augus. Attiecīgo pasākumu mērķis ir arī aicināt iedzīvotājus ievērot nosacījumus, lai nepieļautu jaunu augu kaitēkļu un slimību izplatību. Visās Eiropas un Vidusāzijas valstu lidostās un ostās būs izvietoti plakāti, lai veicinātu cilvēku izpratni par augu kaitēkļu un slimību postošo dabu un cilvēku lomu tajā.

VAAD norāda, ka, atturoties no augu, sēklu, dārzeņu, augļu un ziedu pārvadāšanas ceļojuma laikā, ikviens palīdz saglabāt un aizsargāt Latvijas dabu no bīstamajiem augu kaitēkļiem un slimībām. Tāpat VAAD arī aicina ikvienu informēt savus ģimenes locekļus un draudus par augu kaitēkļu un slimību postošo ietekmi.