Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pirms pāvesta vizītes vēlas rekonstruēt Aglonas baziliku; vajag teju 365 000 eiro

© F64

Tieslietu ministrija (TM) septembrī gaidāmās pāvesta Franciska vizītes nodrošināšanai lūgusi piešķirt 806 202 eiro, no kā liela daļa paredzēta rekonstrukcijas darbiem Aglonas bazilikā, bet līdzekļi nepieciešami arī vispārējās drošības un kārtības nodrošināšanai, pasākumu translācijai televīzijā, preses centriem, pāvesta podesta izbūvei un citiem mērķiem, liecina TM sagatavotais rīkojuma projekts valdībai.

Rekonstrukcijas darbiem Aglonas bazilikā un tās teritorijā lūgts piešķirt 364 845 eiro. No tiem 132 720 eiro nepieciešami bazilikas torņu fasādes apdares darbiem, par 127 000 eiro plānots labiekārtot bazilikas teritoriju un atjaunot ietves, par 72 657 eiro - atjaunot ieejas mezglu un terasi, par 25 388 eiro - iegādāties gaismas ķermeņus, bet 7080 eiro tiek prasīti ārējā Altāra fasādes apdares darbiem. Līdzekļus paredzēts piešķirt Kultūras ministrijai.

TM saņēmusi Romas katoļu baznīcas Rēzeknes - Aglonas diecēzes vēstuli ar lūgumu valdībai atzīt pāvesta vizīti Aglonā par valstiski nozīmīgu pasākumu un nodrošināt svētceļnieku, kā arī citu pilsoņu un ārvalstu viesu satiksmes organizēšanu, medicīnisko apkalpošanu un citus ar drošību saistītus pasākumus.

Ministrija uzsver, ka pasākuma nodrošināšana un tā sabiedriskās kārtības un drošības garantēšana ir nozīmīga valsts tēla veidošanā starptautiskā mērogā, bet šo pasākumu nerealizēšana var radīt būtisku kaitējumu Latvijas tēlam.

Papildus minētajam, lai sagatavotos pāvesta uzņemšanai un nodrošinātu vizītes sekmīgu norisi, nepieciešams veikt būvdarbus Aglonas Svētvietas teritorijā, uzsver TM.

Rekonstrukcijas darbiem Aglonas bazilikā un tās teritorijā lūgts piešķirt 364 845 eiro. No tiem 132 720 eiro nepieciešami bazilikas torņu fasādes apdares darbiem, par 127 000 eiro plānots labiekārtot bazilikas teritoriju un atjaunot ietves, par 72 657 eiro - atjaunot ieejas mezglu un terasi, par 25 388 eiro - iegādāties gaismas ķermeņus, bet 7080 eiro tiek prasīti ārējā Altāra fasādes apdares darbiem. Līdzekļus paredzēts piešķirt Kultūras ministrijai.

Finansējums 22 554 eiro apmērā ir paredzēts Aizsardzības ministrijai atbalsta sniegšanai drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanai svētku laikā, ko nodrošinās Zemessardze, kā arī nožogojuma nodrošināšanai, ko nodrošinās Militārā policija.

Plānots, ka Iekšlietu ministrija saņems 60 432 eiro ceļu satiksmes organizēšanai, personu un sabiedrības drošības garantēšanai, kā arī apsardzes veikšanai, ko nodrošinās Valsts policija. Tāpat arī ugunsdrošības un glābšanas profilaktisko pasākumu veikšanai, ko nodrošinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Un arī pastiprinātai robežpunktu pārbaudei un citiem mērķiem.

Zemkopības ministrijai lūgti 1076 eiro dzeramā ūdens kārtējā monitoringa programmas paraugu izmeklēšanai pēc pasūtījuma, ko nodrošinās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts.

Tikmēr TM finansējums 134 510 eiro apmērā paredzēts atkritumu konteineru nomai un to kompleksai apkalpošanai, pārvietojamo sabiedrisko tualešu nomai, 1000 krēslu nomai, piebraucamā ceļa (pāvesta satiksmes nodrošināšanai) rekonstrukcijai, nepārtrauktas elektroapgādes garantēšanai pasākuma norises vietā, kā arī video translāciju nodrošināšanai, pāvesta altāra un kora podesta būvei un citiem mērķiem.

Savukārt Veselības ministrijai 15 938 eiro vajadzīgi neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai un koordinēšanai, ko nodrošinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kā arī dzeramā ūdens mikrobioloģiskajai un ķīmiskajai izmeklēšanai, ko nodrošinās Veselības inspekcija.

Plānots, ka Satiksmes ministrija saņems 49 000 eiro elektronisko sakaru nodrošināšanai tiešraidēm, ko veidos Latvijas Televīzija, kā arī papildus pasažieru pārvadājumiem, kurus organizēs AS "Pasažieru vilciens" un SIA "Autotransporta direkcija".

Visbeidzot Valsts prezidenta kancelejai lūgts piešķirt 158 385 eiro preses centru nodrošināšanai Aglonā un Kongresu namā, kā arī helikopteru un transporta nodrošināšanai.

Pēc TM aplēsēm Latvijā ir aptuveni 500 000 katoļu konfesijas piekritēju, un paredzams, ka būtiska daļa Latvijas sabiedrības, kā arī ārvalstu viesi piedalīsies saistībā ar pāvesta vizīti rīkotajos pasākumos.

Paredzēts, ka par līdzekļu piešķiršanu valdība lems 3.jūlijā.

Kā vēstīts, lai sagatavotos pāvesta vizītei arī Rīgas dome plāno piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu 233 232 eiro apmērā, lielāko daļu paredzot ēku remontdarbiem, tai skaitā Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcas ēku kompleksā Mazās pils ielā 2.