Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ideja par piemaksu vecāku pensijai dzīva

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Labklājības ministrija, neraugoties uz pašu aprēķiniem par būtiskiem sociālā budžeta izdevumiem, ziņojumā valdībai tomēr iesaka pensionāru izmaksājamajai pensijai piešķirt piemaksu – vienu procentpunktu no viņu bērnu veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām pensiju apdrošināšanai.

Informatīvajā ziņojumā par senioru dzīves kvalitātes uzlabošanu Labklājības ministrija piedāvā novirzīt vienu procenta punktu no sociālās apdrošināšanas iemaksām pensiju apdrošināšanai nodokļu maksātāju vecāku pensijai.

Rezultātā par katru bērnu - sociālo iemaksu veicēju - viņa vecāks pensionārs par iepriekšējo kalendāro gadu saņemtu atbilstošu piemaksu, kas aprēķināta no viņu bērnu veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām iepriekšējā kalendārajā gadā.

Piemaksa pie pensijas tiktu novirzīta no tiem darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuri par iepriekšējo kalendāro gadu veikuši sociālās iemaksas ne mazāk kā minimālās algas apmērā vismaz sešus mēnešus.

Pašlaik šis ziņojums valsts sekretāru sanāksmē ir pieņemts zināšanai un par to tiek gaidīti atzinumi no ministrijām, pēc tam jautājums tiks skatīts valdības sēdē. Ja Ministru kabinetā to atbalstīs, tad grozījumi likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu tiks iekļauti 2019. gada budžeta likumprojektu paketē. Ja Labklājības ministrijas ideja īstenosies, atbalstu saviem vecākiem sniegs tikai tie nodokļu maksātāji, kuri tos maksā vispārējā režīmā ar sociālo iemaksu likmi 35,09 procenti. «Jo vairāk būs bērnu, kas maksā nodokļus Latvijā, jo lielāku pensijas piemaksu saņems vecāki. Piemēram, ja algas apmērs ir 500 eiro mēnesī, tad vecākiem novirzītais viens procentpunkts veidos gada piemaksu 60 eiro apmērā. Ja šo piemaksu saņems abi vecāki, summa tiks sadalīta uz pusēm,» skaidro ministrijā. Piemaksu plānots piešķirt, pamatojoties uz bērna, kas maksā iemaksas, iesniegumu, kurā norādīts labuma guvējs vai guvēji.

Pēc CSP tautas skaitīšanas datiem, Latvijā 30,5 % no visiem iedzīvotājiem ir dēli vai meitas. Pieņemot, ka šī proporcija paliek nemainīga un ņemot vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu darba ņēmējam, pensiju speciālā budžeta ieņēmumi samazināsies par 24,6 miljoniem eiro gadā.