Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Apliecības arī Otrā pasaules kara dalībniekiem

© Publicitātes foto

Pirms daudziem gadiem ierosinātais likumprojekts par Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu kopš šā gada februāra ir kļuvis par likumu, un tam ir tapuši arī attiecīgie Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes paraugu, izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtību.

Apliecību un nozīmi ir tiesības saņemt cilvēkiem, kuri karoja pret totalitārajiem režīmiem. Būtībā šis ir žests vēl dzīvajiem sirmgalvjiem, lai veicinātu vienlīdzīgu attieksmi pret visiem Otrā pasaules kara dalībniekiem.

Šis vai vismaz līdzīgi likumprojekti ir bīdīti kopš 2005. gada. Tagad ir gan likums, gan radīta iespēja saņemt Otrā pasaules kara dalībnieku apliecības un piemiņas krūšu nozīmes (att.). Lai tās saņemtu no 1. augusta, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jau tagad var iesniegt iesniegumu, pievienojot sejas fotoattēlu (izmērs 3x4 cm), kas nav vecāks par trim mēnešiem. Iesniegumu var nosūtīt arī pa pastu. Apliecību un nozīmi varēs saņemt arī personas atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ cilvēks nevar ierasties kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļām.

Iekšlietu ministrija informē, ka šo apliecību izmanto Latvijas Republikas teritorijā un uzrāda, ja persona vēlas izmantot normatīvajos aktos noteiktās Otrā pasaules kara dalībnieka tiesības. Persona ar Otrā pasaules kara dalībnieka statusu ir tiesīga saņemt pabalstus un atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā, ja to piešķir pašvaldība, kur persona dzīvo.

2018. gada 1. februārī stājās spēkā likums Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, kas paredz, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīstami Latvijas pilsoņi, kuri arī 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, vai arī personas, kuras 1940. gada 17. jūnijā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību, ievērojot, ka visas attiecīgās personas no 1940. gada 17. jūnija līdz 1945. gada 2. septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem.