Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Melanomas pacientus sola nedalīt

© F64

Nacionālais veselības dienests apņēmies panākt vienošanos ar zāļu ražotājiem un iekļaut valsts kompensējamo medikamentu sarakstā arī jaunākas paaudzes zāles otrai daļai melanomas pacientu, kuriem pašlaik šādas zāles netiek apmaksātas, Neatkarīgajai pavēstīja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Neatkarīgā rakstīja, ka kopš jūnija daļai melanomas pacientu valsts kompensē jaunākas paaudzes medikamentus, taču daļai pacientu zāles netiek apmaksātas no valsts un, lai ārstētos, ir jālūdz ziedojumi. Onkoloģijas paciente Tatjana Bičika, kas slimo ar melanomu (ādas vēzi), stāstīja, ka viņai valsts nekompensē medikamentus melanomas ārstēšanai, jo saskaņā ar NVD lēmumu kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti divi jauni medikamenti, kas paredzēti BRAF pozitīvas melanomas ārstēšanai (melanomas saslimšana ar pozitīvu BRAF gēnu). Otrai melanomas pacientu grupai, kurai diagnosticēta BRAF negatīva melanoma un pie kuras pieder arī Tatjana, medikamenti netiek kompensēti. Tatjana teica: «Zāles manai diagnozei ir, un tās var man palīdzēt vēl daudzus gadus būt kopā ar bērniem un mazbērniem, taču man tās netiek piešķirtas. Pēc pacientes iniciatīvas, portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par to, lai arī melanomas pacientiem ar BRAF negatīvo mutāciju būtu pieejamas valsts kompensētas zāles.

Pagājušā gada laikā ar melanomas diagnozi uzskaitē ņemti 229 jauni pacienti, no tiem 15 - ceturtajā slimības stadijā. Gadā nomirst vidēji 80 pacientu.

Taču no NVD speciālistu stāstītā izriet, ka melanomas pacienti tomēr netiks sadalīti grupās atkarībā no slimības specifikas, un visai drīz arī tādi pacienti kā Tatjana varētu saņemt valsts apmaksātu ārstēšanu. NVD ir izvērtējis zāļu klīnisko un izmaksu efektivitāti vairākiem jauniem melanomas ārstēšanai lietojamiem medikamentiem, kas paredzēti gan pacientu grupai ar pierādītu mutāciju, gan bez tās. «Pēc izvērtēšanas procesa pabeigšanas un papildu līdzekļu piešķiršanas tieši onkoloģiskām zālēm šā gada februārī uzsākām sarunas ar zāļu ražotājiem par melanomas medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, izskatot dažādus finansiālās līdzdalības variantus un iespējas iekļauties piešķirtā finansējuma robežās,» stāsta dienesta pārstāve Agnese Jasenoviča. Ar diviem zāļu ražotājiem par konkrētā melanomas veida (ar pierādītu BRAF mutāciju) ārstēšanai vajadzīgajiem medikamentiem līgumus izdevās noslēgt ātrāk, un tie jau kopš 15. jūnija ir pieejami pacientiem zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros. «Par to izskanēja informācija arī medijos, radot neprecīzu priekšstatu, ka zāļu iekļaušana citai pacientu grupai netiek apsvērta, taču sarunas un kompromisu meklēšana ar ražotājiem par valstij pieņemamiem nosacījumiem turpinās, un tiklīdz būs panākta vienošanās un parakstīti finansiālās līdzdalības līgumi, arī otrai melanomas pacientu grupai (bez BRAF mutācijas) zāles būs pieejamas,» situāciju skaidro A. Jasenoviča.

Pagājušā gada laikā ar melanomas diagnozi uzskaitē ņemti 229 jauni pacienti, no tiem 15 - ceturtajā slimības stadijā. Gadā nomirst vidēji 80 pacientu.