Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kondratjuks pagaidām Dzintaru koncertzālē neatgriezīsies

"Lai arī mana sirds ir tur [Dzintaru koncertzālē], es dzīvoju arī šodien. Es nevaru tā – mani tur pasauc, es aizskrēju. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kas no vienas vietas skrien uz citu," teic SIA Rīgas meži valdes loceklis Andrejs Kondratjuks, kuram jau gandrīz gadu uzticēta Mežaparka vadīšana.

Pirmdien no rīta viņam zvanījis Jūrmalas domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks. Zvana mērķis – noorganizēt tikšanos un izteikt priekšlikumu atgriezties iepriekšējā darbavietā par Dzintaru koncertzāles vadītāju. Pagaidām A. Kondratjuks ir ieņēmis nogaidošu pozīciju un ar atbildi nesteidzas.

"Tā uz sitienu nevaru pateikt. Kādi ir noteikumi? Kādā veidā strādājam? Cik tālu dome politiski jaucas vai nejaucas iekšā, ļauj strādāt? Tas viss ir jāapsver. Viens ir tas, ko šodien saka Ražuks, taču kas notiks rīt?" retoriski vaicā bijušais koncertzāles vadītājs. Viņu bažīgu dara mainīgā Jūrmalas domes politiskā situācija un nākotnes redzējuma trūkums. "Man patīk darbu izdarīt līdz galam. Arī Dzintaros es redzēju, ko esmu izdarījis. Man bija prieks, gandarījums par sezonas noslēguma koncertu pērn septembrī, kad zāle aplaudēja par manu veikumu. Es saņēmu to gandarījumu, ko nevar nopirkt par naudu. Tāpēc šodien nevaru pateikt – mani sauc atpakaļ uz Dzintariem, tad arī skrienu. Tur nav zināms, kāda politiskā situācija būs pēc pusgada. Tajā pašā laikā runāju ar tiem politiķiem, kuri šodien it kā aicina atpakaļ, kur viņi bija pusgadu atpakaļ, kur bija viņu acis, dzirde, politiskā oža?" spriež A. Kondratjuks.

Pērn pēc Jaunā viļņa A. Kondratjuks zaudēja Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica uzticību un direktoru no darba atbrīvoja. Tolaik R. Munkevica arguments bija opermūzikas svētku rīkotāja Daiņa Kalna sūdzības un tas, ka pēc diviem gadiem, kad Jūrmalā bija aizvadīti šie svētki, tie pārcēlās uz Siguldu. A. Kondratjuks uzskatīja, ka tā bija R. Munkevica atriebība – savulaik A. Kondratjuks balsoja par R. Munkevica atstādināšanu no domes priekšsēža amata. R. Munkevicu sadusmojis arī fakts, ka A. Kondratjuks atteicās noslēgt līgumu ar SIA Priority 2009. gadā Jaunā viļņa laikā. "2008. gadā koncertzālei bija līgums ar Priority. Ne mazsvarīgs fakts ir arī tas, ka valdes sēdēs, kurās pieņēma šos svarīgos lēmumus, piedalījās kapitāldaļu turētājs – Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics. Valdei ir jābūt lojālai pret īpašnieku," norāda bijušais koncertzāles vadītājs.

Arī šogad R. Munkevics centās politizēt koncertzāles ēdināšanas jautājumu, norādot uz nepieciešamību noslēgt līgumu ar šo uzņēmumu. "Politizēt Dzintaru koncertzāli gan nevajadzētu. Ja varētu atdalīt pilnībā no politikas, veikt tikai saimniecisko darbību, tad būtu pavisam cita lieta. Kad Dzintaru koncertzāle kļuva redzama ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas līmenī [Jaunā viļņa laikā], tad arī sākās šīs intrigas," atceras A. Kondratjuks. Jaunā viļņa organizatori pagaidām nav devuši ziņu, vai konkursu turpinās kūrortpilsētā – šogad noslēdzas ar Jūrmalas domi noslēgtais līgums. "Mana prognoze ir 50 pret 50, vēl jo vairāk, ka maestro Raimonds Pauls ir pateicis nē šim pasākumam. Visādi var būt. Pirmais noteikums [krievu estrādes komponistam Igoram] Krutojam bija – ja nāks Pauls, tad mēs uztaisīsim kaut kādu festiņu, tad vēl nebija runa par nākotni," atminas bijušais koncertzāles vadītājs.