Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Augustā varēs saņemt pabalstiem nepieciešamās kara veterānu apliecības

© f64

No 1.augusta būs iespējams saņemt Otrā pasaules kara dalībnieku apliecības, kas kara veterāniem nodrošinās viņiem pienākošos pabalstu saņemšanu, paredz pieņemtie Ministru kabineta "Noteikumi par Otrā pasaules kara dalībnieka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes paraugu, izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtību".

Otrā pasaules kara dalībnieku apliecības un piemiņas krūšu nozīmes varēs saņemt, iesniedzot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iesniegumu, pievienojot sejas fotoattēlu (izmērs 3X4), kas nav vecāks par trim mēnešiem. Iesniegumu var nosūtīt arī pa pastu.

Tāpat noteikumi paredz iespēju apliecību un piemiņas nozīmi saņemt arī personas atrašanās vietā, ja, piemēram, persona veselības stāvokļa dēļ pati nevar ierasties kādā no Pilsonības un migrācijas ietu pārvaldes nodaļām.

Kā informē Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele, apliecība var izmantot un uzrādīt, ja persona vēlas izmantot normatīvajos aktos noteiktās Otrā pasaules kara dalībnieka tiesības. Persona ar Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, ir tiesīga saņemt pabalstus un atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā, ja to piešķir pašvaldība, kuras teritorijā šī persona dzīvo.

Skrebele norāda, ka iesniegumus var iesniegt jau šobrīd, taču apliecības un krūšu nozīmes varēs saņemt no 1.augusta.

Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību dizains veidots līdzīgi politiski represētās personas apliecībai un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecībai. Līdz ar to visām trim minētajām apliecībām būs vienāds formāts.

Balstoties uz likumu "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu", par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīstami Latvijas pilsoņi, kuri arī 1940.gada 17.jūnijā bija Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, vai arī personas, kuras šajā datumā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību, ievērojot, ka visas attiecīgās personas no 1940.gada 17.jūnija līdz 1945.gada 2.septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem.