Aptauja: Audzis Latvijas iedzīvotāju atbalsts vienotai Eiropas politikai migrācijas jautājumos

© f64

Par diviem procentpunktiem kopš 2017.gada rudens pieaudzis aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbalsts vienotai Eiropas politikai migrācijas jautājumos, liecina 89.Eirobarometra aptaujas dati.

"Par" vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos ir 51% aptaujāto, bet 40% ir pret vienotu Eiropas politiku šajā jautājumā. Konkrētu atbildi nevarēja sniegt 9% respondentu. Lietuvā atbalsts ir lielāks - 73%, bet Igaunijā zemāks - 48%. Vidēji Eiropas Savienībā (ES) vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos atbalsta 68% aptaujāto, kas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā 2017.gada rudenī.

Visvairāk vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos atbalsta Vācijā aptaujātie iedzīvotāji - 85%, bet Čehijā vien 41% aptaujāto.

Savukārt par vienotu visu ES dalībvalstu ārpolitiku ir 71% Latvijas respondentu, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Tikmēr Lietuvā vienotu visu ES dalībvalstu ārpolitiku atbalsta 78%, bet Igaunijā 66% respondentu. ES vidēji tie ir 66%.

Aptaujā arī secināts, ka par tālāku ES paplašināšanos ir 52% Latvijā aptaujāto respondentu, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā 2017.gada rudenī. Lietuvā tālāku ES paplašināšanos nākotnē atbalsta 66%, bet Igaunijā 46% aptaujāto. ES vidēji tālāku ES paplašināšanos atbalsta 44%, bet vismazāk tālāku paplašināšanos vēlas Austrijas iedzīvotāji - 24%.

Kopīgu aizsardzības un drošības politiku starp ES dalībvalstīm Latvijā atbalsta 87% aptaujāto, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Lietuvā un Igaunijā atbalsts šādai politikai ir nedaudz zemāks, attiecīgi 85% un 84%. Tikmēr vidēji ES to atbalsta 75%.

Vienotu ES enerģētikas politiku atbalsta 75% aptaujāto Latvijā, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā 2017.gada rudenī. Lietuvā un Igaunijā atbalsts vienotai ES enerģētikas politikai ir attiecīgi 82% un 76%. Vidēji ES to atbalsta 73%.

Vienoto digitālo tirgu ES atbalsta 75% Latvijas respondentu, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Latvijas kaimiņvalstīs atbalsts ir lielāks, proti, Lietuvā - 77%, bet Igaunijā - 79%.

Brīvu cilvēku pārvietošanos ES atbalsta 95% respondentu, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Igaunijā par brīvu cilvēku pārvietošanos ES ir identisks skaits respondentu, bet Lietuvā 94%.

Savukārt par vienotu ES tirdzniecības politiku ir 78% aptaujāto Latvijā, tikmēr Lietuvā un Igaunijā par vienotu politiku šajā jomā ir attiecīgi 85% un 81% aptaujāto.

89.Eirobarometra aptauja tika veikta laikā no 17.marta līdz 28.martam 34 valstīs vai teritorijās, tajā skaitā 28 ES dalībvalstīs.