Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Latvieši Līgo svētkus svinēs Afganistānā, ASV un Krievijā

© F64

Afganistānā NATO apmācības operācijā dienošie Latvijas karavīri šodien atzīmēs vasaras saulgriežus.

Karavīri mielosies ar no mājām atvestu ķimeņu sieru un rudzu maizes klaipu, kas tika pasniegts kontingentam pavadīšanas ceremonijā.

Starp 36 Latvijas karavīriem, kuri šobrīd dienesta pienākumus pilda starptautiskajā operācijā Afganistānā ir divi Jāņi.

23.jūnija vakarā Latvijas kontingenta karavīri sanāks kopā, lai svinētu vasaras saulgriežus. Karavīri mielosies ar no mājām atvestu ķimeņu sieru un rudzu maizes klaipu, kas tika pasniegts kontingentam pavadīšanas ceremonijā. Tāpat šovakar tiks atskaņotas Līgo dziesmas un iedegts Jāņu ugunskurs, norāda Latvijas kontingenta komandieris Janeks Drinks.

Ar dažādiem pasākumiem Līgo svētkus svinēs arī ārzemēs mītošie tautieši, liecina portāla "latviesi.com" informācija.

Uz Jāņu svinībām 23.jūnijā latviešus aicina Latviešu-dāņu biedrība. Svinības notiks no plkst.14 līdz plkst.2 naktī Horsenas apkārtnē. Programmā paredzēta apdziedāšanās, Jāņu vakara mielasts, grilēšana, pīrāgu ēšana, spēles, danči, līgošana un dziedāšana. Paredzēta arī Līgo nakts balle un 'papardes zieda fotokonkurss''. Interesenti tiek aicināti ņemt līdzi groziņu kopējam galdam, dzērienus, segu vai kādu citu sēdēšanai piemērotu priekšmetu, kā arī kādu mūzikas instrumentu, ja cilvēks māk to spēlēt.

ASV dzīvojošie latvieši 23.jūnijā plkst.13 Sv.Pēterburgas Latviešu Biedrības namā tiek aicināti uz Jāņu svinībām kopā ar aktieri Jāni Buli. Aktieris sniegs paša sarakstīto viena aktiera izrādi "Lidojums" Jāņu noskaņās. Biedrība klātesošajiem būs sagādājusi alu un pīrāgus, kā arī aicina ierasties ar pašu līdzi atnestiem labumiem.

Tiek norādīts, ka Jāņu svinēšana turpināsies no plkst.17 līdz pat saules rietam De Soto parkā. Arī šeit esot jāņem līdzi groziņi ar Jāņiem piemērotām uzkodām, kā arī bezalkoholiski dzērieni. Ērtības labad katrs var ņemt līdzi pludmales krēslu, norādīts pasākuma aprakstā.

Savukārt Latviešu biedrība "Cavan" 23.jūnijā ielūdz uz Līgo festivālu Īrijā. Ierašanās festivālā iespējama no plkst.12, un paredzētas ūdens atrakcijas visai ģimenei, laivu izbraucieni, bērnu arēna - piepūšamās atrakcijas, spēles un rotaļas, Jāņu tirdziņš. Plkst.17 plānota pasākuma ielīgošana ar latviešu tautas dejām un dziesmām. Klātesošajiem uzstāsies dziedātājs Mārtiņš Ruskis, grupa "Otra puse", dziedātāja Antra Stafecka un "Dj Modžo".

Uz Jāņu svinībām, kas notiks "Dupont Circle" laukumā Vašingtonā 23.jūnijā, aicina arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecības ASV. Svētki tikšot svinēti dažādi - velkot tautastērpus, ēdot tradicionālos ēdienus, dzerot alu, kā arī dejojot, dziedot un neguļot līdz rītausmai. Vēstniecības sadarbojas ar nevalstisko organizāciju "The Dupont Festival" un piedāvās dažādas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tiks spēlētas spēles, dziedātas tautasdziesmas, izdejotas dejas un būs iespēja degustēt Baltijas valstu ēdienus un dzērienus.

Svinēt Jāņus 23.jūnijā Vašingtonā aicina arī Rietumkrasta Latviešu Izglītības Centrs, un pasākuma programma centrā sāksies plkst.9 no rīta. Svinības notiks arī Klīvlandē un Piesaulē, ASV. Arī gaidu un skautu vienības Austrālijas pilsētā Melburnā aicina interesentus svinēt Jāņus 23.jūnijā. Pasākuma sākums plānots plkst.11, un paredzētas rotaļas, vainagu pīšana, līgošana pie ugunskura, mūzika un dziedāšana.

Tāpat uz Jāņu svinēšanu ārzemēs dzīvojošos latviešus ielūdz Latviešu biedrība Norvēģijā. Svinēšana notiks 23.jūnijā plkst.18, un svinību laikā paredzētas līgo dziesmu dziedāšana, dejas un rotaļas, vainagu pīšana un gardumu tirdziņš. Paredzēta arī zaļumballe kopā ar mūziķi Ati Auzānu.

Svētkus ārzemēs dzīvojošie latvieši svinēs arī Luksemburgā, Kanādā, Vācijā, Šveicē, Zviedrijā, Jaunzēlandē un Krievijā.