No austrumeiropas viesstrādniekiem Īrijā vissliktāk atalgotie ir latvieši

Latvijas valstspiederīgie, kas devušies peļņā uz Īriju, ir zemāk atalgoti nekā citi austrumeiropiešu viesstrādnieki šajā valstī, pētījumā secinājis Īrijas Limerikas Universitātes profesors Pīrss Parkers.

Viņš aprēķinājis, ka viesstrādnieki no Latvijas Īrijā vidēji nopelna 11,16 eiro jeb 7,84 latus stundā. Salīdzinājumam, lietuvieši Īrijā vidēji pelna 12,46 eiro (8,76 latus), poļi - 12,97 eiro (9,12 latus), bet slovāki - 13,30 eiro (9,35 latus) stundā.

Kopumā vidējais atalgojums pašu īru strādniekiem ir 21,9 eiro (15,39 lati) stundā. Gandrīz visi jeb 94,9% viesstrādnieku Īrijā pelna mazāk nekā vidēji īri.

"Latvieši ir kļuvuši par īru lēto darbaspēku," sacīja Parkers, skaidrojot, ka latvieši saņem Īrijā mazāku algu nekā citi austrumeiropieši, jo nemāk sevi tik labi prezentēt darba devējam, viņiem ir sliktākas angļu valodas prasmes un bieži vien viņi pat nezinot, kā īru darba devējam uzrakstīt savu dzīves gājumu.

"Viņi ir tik ļoti izmisuši pēc darba, ka pieņem pirmo, ko iegūst," vēl vienu zemā atalgojuma iemeslu skaidroja pētnieks, minot, ka bieži vien viesstrādnieki no Latvijas nevēlas meklēt citu labāk kvalificētu un labāk atalgotu darbu.

Parkers norādīja, ka zemo Latvijas viesstrādnieku atalgojumu ietekmē arī darbinieka vidējais raksturojums, proti, strādnieks no Latvijas ir ar salīdzinoši zemāku izglītības līmeni, nedaudz zemāku angļu valodas prasmi, ir bijis ilgi Īrijā, kā arī no Latvijas uz Īriju peļņā braucošie viesstrādnieki bieži vien ir sievietes.

Pētnieks mudināja latviešus, meklējot darbu Īrijā, būt agresīvākiem un aizrautīgākiem, jo ne vienmēr darbu iegūstot kvalificētākais pretendents. Viņš, balstoties uz pašas Īrijas pieredzi, prognozēja, ka, mainoties situācijai Latvijā, peļņā devušies strādnieki, jau apguvuši jaunas prasmes, atgriezīsies Latvijā.

"Lietas mainās ātri. Latvija kādreiz var kļūt ļoti attīstīta. Šeit pēc desmit gadiem var būt Losandželosa," sacīja Parkers.

Pētījumā konstatēta saistība starp valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītāju un pieprasīto dienesta numuru, kas nepieciešams, lai strādātu Īrijā, skaitu. Proti, jo zemāks IKP valstī, jo vairāk cilvēku devušies strādāt uz Īriju.

Parkers savā doktora disertācijā 2009. un 2010.gadā aptaujājis vairāk nekā 1100 imigrantus, tostarp 263 viesstrādniekus no Latvijas.

2006.gadā Īrijā dzīvojuši un strādājuši ap 13 000 latviešu, bet tagad tiek lēsts - ap 40 000 līdz 50 000.

Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais