Latvijā savvaļā atrod pitonu, iguānu un bruņurupučus

Tāpat kā citus gadus siltajos pavasara un vasaras mēnešos, arī šogad Latvijā savvaļā atrastas eksotiskas, Latvijas dabai neraksturīgas dzīvnieku sugas.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina cilvēkus ar atbildību izturēties pret saviem mājas mīluļiem un Latvijas dabu, jo svešās rāpuļu, abinieku, zivju vai citas sugas, kas tiek turētas kā mājdzīvnieki, nokļūstot Latvijas dabā, var kļūt invazīvas un radīt draudus vietējai faunai.

Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības, saziņas un kontroles nodaļas pārstāve Rita Jakovļeva stāsta ka maija vidū Liepājas pusē dabā bez saimnieka atrasts kārtējais bruņurupucis, savukārt 5.jūnijā Rīgā zālienā noķerta divus gadus veca klaiņojoša iguāna, bet aprīlī Ādažu poligonā atrasts vairākus metrus garš pitons.

Ievērojot to, ka eksotisko sugu dzīvniekiem, nokļūstot brīvā dabā, nav dabisko ienaidnieku jaunapgūtajā teritorijā, tās ātri izplatās un nereti izskauž no biotopiem ierastās sugas. Tāpat līdz ar eksotisko dzīvnieku nonākšanu Latvijas faunā var nonākt arī dažādas to pārnēsātas infekcijas, kas varētu radīt bīstamību vietējām sugām, uzsvēra Jakovļeva.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti, ja eksotiskais mājdzīvnieks ir apnicis, aicina iedzīvotājus savu eksotisko mājas mīluli nekādā gadījumā neizlaist brīvā dabā, bet nogādāt zoodārzā vai sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Uz savvaļas, eksotisko dzīvnieku ievešanu, turēšanu un izvešanu attiecas dažādi noteikumi. Dabas aizsardzības pārvalde vērš uzmanību, ka par savvaļas sugu, tostarp arī dažu eksotisko dzīvnieku sugu, turēšanu nebrīvē kopš šā gada pavasara spēkā stājušies jauni normatīvie akti. Dzīvnieku aizsardzības likums noteic, ka aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus, primātus, jūras zīdītājus, krokodilu kārtas dzīvniekus un čūskveidīgos dzīvniekus. Aizliegumi neattiecas uz zooloģiskajiem dārziem un reģistrētām savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vietām.

Svarīgākais