Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ko (ne)dos cigarešu slēpšana no pircēju acīm?

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā lems par grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz cigaretes un tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami. Šim priekšlikumam ir vairāk pretinieku nekā atbalstītāju, jo smēķēšanas izplatību tas nemazināšot, bet nelegālo tirgu palielināšot gan.

Vairāk nekā 20 gadu garumā valsts nespēj tikt galā ar nelegālo cigarešu tirgu.

Patlaban katra ceturtā Latvijā nopirktā cigarešu paciņa ir gājusi nelegālu ceļu un iegādāta, apejot oficiālās pārdošanas vietas. Saskaņā ar KPMG aprēķiniem valsts budžets nelegālā tabakas tirgus dēļ nodokļos zaudē aptuveni 65 miljonus eiro gadā. Priekšlikums veikalos, degvielas uzpildes stacijās un citās tirdzniecības vietās cigarešu paciņas slēpt no potenciālo pircēju acīm, piedāvājot pircējiem ielūkoties vien cenu lapās, pēc Finanšu ministrijas (FM) un dažādu nozaru asociāciju domām, situāciju vēl pasliktinās, vienlaikus nemazinot smēķēšanas izplatību Latvijā.

FM uzskata, ka plānotie grozījumi samazinās legālo tirdzniecības vietu skaitu, veicinās cigarešu kontrabandu, kā arī radīs zaudējumus budžetam 17 miljonu eiro apmērā neieņemtā akcīzes nodokļa veidā. «Smēķētāju daudzums valstī samazinās, turklāt daudz efektīvāks smēķēšanas ierobežošanas instruments ir nākamajos gados paredzētais akcīzes nodokļa kāpums tabakas izstrādājumiem, kas paaugstinās cigarešu cenu,» apspriežot šo likumprojektu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, atzina FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS).

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Muitas konsultatīvā centra veiktajā tabakas produktu izvietošanas aizlieguma ekonomiskajā novērtējumā norādīti riski, ka, ieviešot šādu aizliegumu, varētu nepieaugt budžeta ieņēmumi - tas radīs gan papildu izmaksas tirgotājiem, gan samazinās legālās tirdzniecības apmēru. Novērtējumā prognozēts legālā tirgus samazinājums no 1,9 miljardiem cigarešu 2017. gadā uz 1,5 miljardiem cigarešu 2020. gadā, vienlaikus pieaugot nelegālajam tirgum līdz 28 procentiem. Tādējādi, ieviešot šādu aizliegumu, valsts budžets varētu zaudēt 17 miljonu eiro gadā.

Aizliegums izvietot cigaretes tirdzniecības vietā ir tiešs apdraudējums mazajiem tirgotājiem, īpaši reģionos, un saskaņā ar RTU un Latvijas faktu veiktajiem pētījumiem pastāv būtisks risks, ka šāds aizliegums paaugstinās cigarešu kontrabandu.

Pret šo priekšlikumu ir parakstījušies vairāk nekā 600 tirgotāju no visas Latvijas, kas nodarbina 22 tūkstošus strādājošo. Latvijas Tirgotāju asociācija ir vērsusies Ekonomikas ministrijā, kas arī neatbalsta minēto priekšlikumu, norādot, ka šāds aizliegums «rada riskus, kas saistīti ar nelegālo tirdzniecību, nodokļu nemaksāšanu, negodīgu konkurenci un valsts budžeta ieņēmumu zaudējumiem». EM uzsver, ka nodokļu reformas ietvaros jau plānots būtisks cigarešu un citu tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa likmju pieaugums, padarot šos izstrādājumus mazāk pieejamus patērētājiem, tādēļ citi papildu ierobežojoši pasākumi šobrīd nav nepieciešami.

Šā likumprojekta grozījumi jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK), līdz ar to, ja tas gūs vairākuma deputātu atbalstu, likumprojekts tiks nosūtīts saskaņošanai ar Eiropu. Trīs mēnešu laikā EK jāsniedz atbilde par likumprojektu.

LDDK gan norāda, ka šis priekšlikums pārsniedz Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu paredzēto, proti, ES neparedz aizliegumu izvietot tabakas izstrādājumus mazumtirdzniecības vietās.

Ideja par tabakas izstrādājumu slēpšanu no potenciālo pircēju acīm nav jauna.

Šāds aizliegums ir spēkā Islandē, Kanādā, Austrijā un Norvēģijā, taču, kā uzsvēra LTA, līdz šim nav gūts apstiprinājums aizlieguma efektivitātei sabiedrības veselības mērķu sasniegšanai un smēķēšanas izplatības mazināšanai. Taču šī ideja, iespējams, ir kalpojusi, lai gūtu ievērību vēlētāju acīs.

«Gaisā strāvo vēlēšanu tuvošanās, un, kā ierasts, šādā brīdī atsevišķi deputāti nāk klajā ar nesaprātīgiem, pat absurdiem priekšlikumiem - šajā gadījumā un kārtējo reizi aizliegt tabakas produktu un e-cigarešu izvietojumu mazumtirdzniecības vietās. LTA kategoriski iestājas pret šo priekšlikumu, tas ir pretrunā ar saprātīgu politiku un ekonomiski pamatotiem argumentiem. Tas arī spilgti atspoguļo priekšvēlēšanu populismu, kas vāji maskēts kā rūpes par sabiedrības veselību. Atbalstot šo iniciatīvu, uz zelta paplātes tiks pasniegta dāvana kontrabandistiem, bet cietēji būs gan legālie tirgotāji, īpaši reģionos, gan valsts budžets, tajā skaitā valsts nodokļu politikas reforma. Valsts budžeta neiekasēto nodokļu daļa, atbalstot šos likuma grozījumus, pa taisno ieripos kontrabandistu kabatās,» uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Iedzīvotāju aptaujas dati arī liecina, ka katrs ceturtais jeb 23% aptaujāto atzīst, ka gadījumā, ja tabakas izstrādājumi būs mazāk pieejami, viņi, visticamāk, iegādāsies kontrabandas izcelsmes cigaretes. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem Latvijas sabiedrībā dominē priekšstats, ka legālo tabakas izstrādājumu pieejamības ierobežošana veicinātu kontrabandas cigarešu iegādi - tā uzskata 72% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

***

Viedokļi

Inese Olafsone,

Latvijas Darba devēju konfederācijas tautsaimniecības eksperte:

- Viens no būtiskākajiem iebildumiem saistībā ar šo priekšlikumu ir saistīts ar konkurences ierobežošanu, proti, mazajiem veikaliem un degvielas uzpildes stacijām nav tādu resursu un iespēju kā lielveikaliem, lai nodrošinātu, piemēram, atsevišķu telpu speciāli tabakas izstrādājumiem. Līdz ar to tirgū izveidosies nevienlīdzīga konkurence. Uz to ir norādījusi arī Konkurences padome. Tāpat pastāv pamatotas bažas, ka šā priekšlikuma īstenošana palielinās nelegālā tirgus īpatsvaru. Jau šobrīd nepildās plānotie akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem, un pētījumi liecina, ka, ieviešot aizliegumu, nelegālais tirgus tikai pieaugs un budžetam ies secen vēl vairāk naudas. Ja priekšlikums nesasniedz vēlamo mērķi - samazināt smēķēšanas izplatību Latvijā, bet rada virkni problēmu, tad jājautā, kāpēc tas ir jādara. Kopējais naudas daudzums, kas tiek iztērēts par cigaretēm, nemainīsies, jautājums, tikai kurās kabatās tas nonāks. Tad kāpēc ir jārada situācija, kas valsts kabatas vietā pilda nelegālo darboņu kabatas?

Olga Silakaktiņa,

Bezdūmu nozares asociācijas valdes locekle:

- Pozitīvu rezultātu no šāda likumprojekta stāšanās spēkā neviens negūs.

Ja tas stāsies spēkā, e-cigarešu nozare varētu tikt likvidēta, pilnībā liedzot iespēju patērētājiem legāli iegādāties šos produktus! Šobrīd elektronisko cigarešu legālais tirgus ir samazinājies divas reizes, kaut gan reālo lietotāju skaits ir manāmi pieaudzis. Situācija ar nelegālo tirdzniecību ir nekontrolējama, un tā jau ir klaja ņirgāšanās par mūsu likumiem un nespēju tos īstenot. Bezatbildība augstākajā pakāpē! Un nav saprotams, kāpēc šī situācija nevienu nesatrauc, bet tā vietā tiek izdomātas jaunas normas, kas neko neatrisina, tikai rada liekus laika un citu resursu tēriņus. Ja mērķis ir samazināt tabakas kaitīgo ietekmi, tad aizliegums izvietot produkciju redzamā vietā pozitīvu rezultātu nedos. Nav neviena skaidra pierādījuma, ne pamatojuma, kas šādu lēmumu attaisnotu. Varbūt tas pat ir tabakas cigarešu ražotāju interesēs - noslēpt tās drausmīgās bildes uz cigarešu paciņām no pircēju acīm :) Ja mērķis tiešām ir smēķēšanas kaitīgās ietekmes mazināšana, tad ir jābeidz nodarboties ar populistisku ideju ieviešanu likumos, bet konstruktīvi un mērķtiecīgi jārisina situācija, pareizi formulējot atrisināmos uzdevumus un piedāvājot risinājumus regulējumu ieviešanai, kas pierādāmi atrisina tos un sasniedz mērķi.

Šobrīd Saeimā notiekošais drīzāk atgādina tirgu, kur nopirkta (balsojumā atbalstīta) tiek tā ideja, kas skaistāk iepakota, nevis rezultātu nesoša.

Henriks Danusēvičs,

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents:

- Tas ir vairāk nekā dīvaini, ka Saeima tirgotāju priekšlikumu par smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās negrib pieņemt, bet virza šo absurdo ideju, kas pēc būtības smēķēšanas problēmu nerisina, bet rada zaudējumu kā legāli strādājošiem uzņēmumiem, tā valsts budžetam. Šis priekšlikums nesamērīgi pārkāpj tirgotāju uzņēmējdarbības brīvību - proti, tiek radīts nepamatots un traucējošs ierobežojums veidam, kā viņi var pārdot produktus savās mazumtirdzniecības vietās, kur tos izvietot un kā tos parādīt. Tabakas produktu un to preču zīmju izvietojuma aizlieguma ieviešana ir pretrunā arī Satversmē paredzētajām tiesībām uz īpašumu. Turklāt, pieņemot šo priekšlikumu, Saeima turpinātu darīt visu, lai iznīdētu mazos uzņēmējus, uzliekot viņiem nesamērīgas prasības. Tas sākās ar pārmērīgajām prasībām kases aparātiem un turpinās ar šo priekšlikumu. Ja tas tiks pieņemts, tad veikalniekiem nāksies iegādāties speciālas iekārtas, kur glabāt tabakas izstrādājumus. Latvijā jau šobrīd ir augstākais tabakas kontrabandas īpatsvars Eiropas Savienībā - 24 procenti. Valsts kase šā iemesla dēļ gadā nodokļos neieņem aptuveni 83 miljonus eiro. Pieņemot priekšlikumu par tabakas izstrādājumu slēpšanu veikalos, nelegālais tirgus augs aptuveni par desmit procentiem un Valsts kase noplicināsies vēl par astoņiem miljoniem eiro gadā. Tā ir summa, kas ļautu 40 000 vecāku izmaksāt dubultlielu bērnu pabalstu.