Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ukraiņu olām noskatīta vieta arī Tukumā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Uzņēmumu grupa OvoStar Union no Ukrainas, kura cerēja uzbūvēt olu ražošanas cehu Valkā, kā iespējamo ražotnes vietu izskata arī Tukuma novada Jaunsātu pagastu, tieši pie makšķernieku un atpūtnieku iecienītā Jaunsātu karjera un pāris kilometru attālumā no Abavas.

SIA Gallusman, kas pieder pieder Nīderlandē reģistrētajam Ovo- Star Union N.V. PLLC un Latvijas pilsonim Arnim Veinbergam, Tukuma novada domei lūgusi atbalstu saistībā ar viņu plānoto olu ražotnes izveidi Latvijā, atsavinot četrus zemes gabalus, kuru kopējā platība ir aptuveni 94 hektāri, un līdzdarbojoties infrastruktūras sakārtošanā.

Tukuma novada domes deputāti - Arvīds Driķis, Jānis Eisaks, Reinis Duksītis, Artis Jomerts, Edmunds Grīnbergs, Sergejs Kovaļovs, Dace Lebeda, Kaspars Liepa, Modris Liepiņš, Ēriks Lukmans, Ilvars Ozoliņš, Daiga Reča, Normunds Rečs, Ludmila Reimate, Guna Roze, Aivars Volfs, Agris Zvaigzneskalns - visi kā viens konceptuāli atbalstīja šo projektu. Domes lēmumā teikts, ka iesniedzēja iecere atbilst Tukuma novada teritorijas plānojumam.

Divi no ražotnei vajadzīgajiem zemesgabaliem (79 un 11 hektāru platībā) pieder pašvaldībai. Fiziskai personai piederošie zemes gabali ir krietni mazāki - 1,6 un 1,76 hektārus lieli.

Ar deputātu lēmumu pašvaldības zemei 90 hektāru platībā uz lēmuma noteikšanas brīdi ir noteikta 1257 eiro nomas maksa gadā. Abu zemesgabalu kadastrālā vērtība šogad ir 83 783 eiro. Taču, tā kā Ministru kabineta Noteikumi par publiskas personas zemes nomu nosaka, ka neapbūvētu zemes gabalu, kas tiek iznomāts ražošanas objektu būvniecībai, nomas maksu var samazināt līdz 50 procentiem, iespējams, ka Ukrainas investoriem par zemi būs jāmaksā vien 629 eiro gadā. Tāpat veiksmīga projekta īstenošanas gadījumā Tukuma novada domes deputāti nolēmuši izskatīt iespēju pārņemt un pārbūvēt valsts autoceļu, kas nepieciešams olu ražotnei.

Jaunsātu pagasts robežojas ar Pūres, Tumes, Grenču, Zemītes pagastu un Kandavas novadu. Ražotnes vieta iecerēta blakus Jaunsātu karjeram, kurā mīt raudas, karūsas, asari, līņi. Tikai pāris kilometru attālumā no plānotās ražotnes vietas ir Abavnieku ciems un Abava. «Abava ir zivīm bagāta upe, un pa to ceļo daudz ūdenstūristu. Lejāk ir Abavas senleja (īpaši aizsargājama dabas teritorija). Makšķernieka viedoklis ir tāds - jo ūdenstilpe vai ūdenstece tālāk no cilvēkiem, jo labāk. Tas pats, turklāt divtik, attiecas uz ražošanas objektiem un apstrādājamām platībām,» Neatkarīgajai uzsvēra pieredzējušais makšķernieks Armands. Arī Jaunsātu karjers ir atpūtnieku iecienīta vieta. Pašreizējais SIA Gallusman valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs savulaik 10 gadus vadīja AS Balticovo. Šobrīd viņš ir arī valdes priekšsēdētājs šogad dibinātai SIA EPEx ar 3000 eiro pamatkapitālu, kā arī valdes priekšsēdētājs SIA OE Product, kas ir oficiālais Ukrainas uzņēmuma OVOSTAR Ltd pārstāvis Eiropas Savienībā (ES). OE Product pieder pie Ovostar Union N.V. grupas. Uzņēmuma mājaslapā teikts, ka OE Product rūpējas par olu drošu izplatīšanu ES tirgū. Reklāmas rullītī arī apskatāms, kā notiek olu ražošana Vasiļkivas apgabalā Ukrainā.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka putnkopības uzņēmumi Latvijā uztraucas, ka aiz Ukrainas investoru plāniem atvērt olu rūpnīcu īstenībā slēpjas vēlme pārdot produkciju, kura ražota pēc daudz zemākiem standartiem, nekā tie ir ES. Izkropļotās tirgus konkurences dēļ visvairāk cietīs mazie Latvijas uzņēmumi, kuri savu produkciju neeksportē.