Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ķīniešiem garšo mūsu šprotes

VELDZE KARSTĀ LAIKĀ. Latvietim tik pierastā aukstā zupa angļu valodas studentei Juaņķinai Gu ļoti garšoja. Tādu viņa ēstu vēl © Foto: Ilze ŠTEINFELDE

Ķīnas ostas pilsētā Nimbo notikušajā Centrālās un Austrumeiropas valstu uzņēmumu produktu izstādē šogad Latvijai kā goda valstij tika atvēlēta lielākā tirdzniecības platība. Latvijas stendā Ķīnas uzņēmēji varēja gūt priekšstatu un dibināt kontaktus ar 13 Latvijas uzņēmumiem, savukārt interesenti iegādāties Latvijas produktus vai vismaz tos pagaršot. Interese par Latvijas stendu šogad bija tik liela, ka pāris izstādes dienās stendu izpirka teju tukšu.

Brokastu pārslām, maizes grauzdiņiem un šprotēm Ķīnā nav līdzinieku. Izstādes apmeklētājiem lielākoties pat nebija nojausmas, kā šie produkti varētu garšot. Tomēr, neskatoties uz to, daudzi vēlējās izmēģināt šos viņiem eksotiskos produktus un iepatikušos arī nopirkt, piemēram, Rīgas dzirnavnieka Hekuless produkciju.

AR LATVISKU GARŠU. Līdzās periodiskām izstādēm Ķīnas ostas pilsētā Nimbo darbojas pastāvīga ārvalstu uzņēmumu izstāde, tajā ir arī Latvijas stends un paviljons, kurā atrodami dažādi Latvijā gatavoti gardumi / Foto: Ilze ŠTEINFELDE

«Piedalīšanās šajā izstādē bija lieliska iespēja iepazīstināt potenciālos sadarbības partnerus ar mūsu produkciju un iespējām. Esam pārliecināti, ka nākotnē tas rezultēsies ar jauniem produkcijas izplatīšanas kanāliem Āzijā, jo jau šobrīd esam nosūtījuši pirmos produktu paraugus. Mēs ar lepnumu varam vērtēt mūsu sasniegumus eksportā, uz ko mērķtiecīgi esam gājuši pēdējos gadus. Viens no mūsu produkcijas tālākajiem galamērķiem ir Ķīna un tās lielais tirgus. Uz šo valsti eksportējam galvenokārt auzu pārslu produkciju, kas arī ir mūsu galvenais noieta produkts šajā reģionā. Līdz šim esam saskārušies ar pozitīvu pieredzi - tie, kas darbojas šajā tirgū, zina vienkāršu likumu: mēs Ķīnu nevaram pārspēt ar zemu produkcijas cenu, bet mēs varam patīkami pārsteigt ar produkcijas kvalitāti. Šī ir arī mūsu veiksmes atslēga - kvalitāte. Speciāli šim tirgum esam pielāgojuši arī iepakojumu,» Neatkarīgajai atklāja AS Rīgas dzirnavnieks direktore Anita Skudra.

Liela interese bija ne tikai par ēdamām lietām, bet arī par dizaina somām, ko uz Nimbo bija aizvedis 3 wind knots, par Stendera ķermeņa losjoniem, ziepēm ar medu un citu produkciju.

Stendera zīmols Ķīnā nav svešs, jo šajā valstī jau ir aptuveni 100 veikalu, Neatkarīgajai stāstīja Stendera franšīzes partneri Ķīnā.

Centrālās un Austrumeiropas uzņēmumu izstādes ietvaros Nimbo vecpilsētā notika arī ielas ēdienu festivāls Kumoss no Centrālās un Austrumeiropas. Latvijas stendā ēdienu gatavoja restorāna 36. līnija pavāri, piedāvājot nogaršot auksto zupu, šprotu maizītes un sēņu mērci.

«Ķīniešiem latviešu nacionālā virtuve ir pilnīga eksotika. Nezinu, cik daudzi no viņiem zina, kur Latvija atrodas, tomēr viņi ar lielu interesi vēlas nobaudīt visu, ko piedāvājam. Garša ir tas, kas vieno,» festivāla laikā teica restorāna 36. līnija šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Nimbo iedzīvotāji sēnes pazīst, taču tikai kā speciāli audzētu un veikalos nopērkamu produktu. Kad stāstīju, ka Latvijā sēnes aug mežos un tās var lasīt, viņi atklāja, ka tā būtu viena no lietām, ko viņi noteikti gribētu izmēģināt, ja ceļotu pa Latviju. Ķīnā nekā tāda neesot. Angļu valodas studente Juaņķina Gu sākotnēji uz Laura Aleksejeva un viņa palīga pagatavoto auksto zupu raudzījās ar zināmu piesardzību, taču pagaršojusi atzina, ka tā ir ļoti garda. Ķīnā dārzeņi ir cieņā, un Nimbo, kurā vasarā valda tropisks karstums, aukstā zupa būtu laba izvēle. Taču šprotēs, par kuru pagaršošanu viņa sapņoja vairākas dienas, Juaņķina vīlās. Viņasprāt, tajās esot par daudz eļļas. Tajā pašā laikā pastāvīgajā ārvalstu uzņēmumu izstādē Nimbo, kurā Latvija piedalās ar stendu un paviljonu, tieši šprotes ir visvairāk pirktais produkts. Daži ķīnieši pērkot vienu šprotu kārbiņu, bet citi pat 10 kārbiņas uzreiz, stāstīja Latvijas paviljona darbinieki.