Saeima atceļ pensiju ieturējumus invalīdiem; līdz šim ieturēto atmaksās

© Rūta Kalmuka, f64

Saeima otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāto likumprojektu, ar kuru no 1. novembra paredzēts atcelt vecuma pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte. Tāpat tiks atcelts pensiju ieturējums tiem invalīdiem, kas saņem izdienas pensiju.

Tāpat tiks atcelts pensiju ieturējums tiem invalīdiem, kas saņem izdienas pensiju. “Saeima, balsojot, manuprāt, sasteigti par likumu par pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam, nepadomāja, vai arī Ministru kabinets nepadomāja par to, ka Latvijā ir cilvēki ar invaliditāti, kuriem ir vairāk nekā 62 gadi”, sacīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP). Par vecuma pensiju ieturējuma invalīdiem atcelšanu un atmaksu balsoja 87 deputāti, neviens deputāts nebalsoja pret un neatturējās. Tādejādi uz šīm pensionāru grupām neattieksies no 1. jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu pensionāriem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie.

Likuma grozījumi paredz atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta par periodu no šī gada 1. jūlija līdz 31. oktobrim. Naudu paredzēts izmaksāt, sākot no šāgada novembra. Likuma izmaiņas ļaus izmaksāt pensijas pilnā apmērā apmēram 30 000 cilvēku, un šim nolūkam šogad nepieciešami apmēram 4 miljoni latu.

Svarīgākais