Vienkāršota bezdarbnieka pabalstu pieprasīšana

Lai iedzīvotājiem vienkāršotu bezdarbnieka un bezdarbnieka apbedīšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību, padarot to maksimāli ērtu un pieejamu ikvienam, šodien, 8.jūnijā, valdībā apstiprināti grozījumi.

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība paredz, ka turpmāk pieprasījumu par bezdarbnieka un bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanu varēs nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt elektroniskā dokumenta formātā.

Vienlaikus pabalstus tāpat kā iepriekš varēs pieprasīt, personai vai tās pilnvarotajai personai arī personīgi ierodoties Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un iesniedzot rakstisku iesniegumu.

Bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai paredzētajā iesniegumā jānorāda šādas ziņas - pabalsta pieprasītāja personas dati - vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, telefona numurs vai elektroniskā pasta adrese, kredītiestādes vai Pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme), bērna vai bērnu vārds, uzvārds, personas kods, ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas audzināja bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam, informācija par invaliditātes noteikšanas termiņiem, ja persona pēc invaliditātes ir atguvusi darbspējas, informācija par nodarbinātības periodiem ES dalībvalstīs, pieprasījumam pievienoto dokumentu saraksts un lapu skaits.

Savukārt bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanai domātajā iesniegumā jāiekļauj pabalsta pieprasītāja personas dati,kā arī mirušā bezdarbnieka vai bezdarbnieka pabalsta saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, miršanas datums.

Vienlaikus, pieprasot bezdarbnieka pabalstu vai bezdarbnieka apbedīšanas pabalstu, personai nebūs jāuzrāda personu apliecinošie dokumenti, kā arī bezdarbnieka miršanas apliecība apbedīšanas pabalsta pieprasīšanas gadījumā. Personai, par kuras apdrošināšanas stāžu VSAA rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, nebūs jāuzrāda arī sociālās apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti.

Lai gan, pieprasot jebkuru no minētajiem pabalstiem, iedzīvotāji var izmantot VSAA mājas lapā www.vsaa.lv esošo veidlapu, iesniegumus abu minēto pabalstu piešķiršanai var rakstīt arī brīvā formā.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais