Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ASV armija Baltijā nodod preventīvu vēstījumu Krievijai: Karot ar mums nav nekāds joks

© SIPA / Scanpix

Pašlaik mūsu reģionā notiek NATO karaspēka mācības situācijai, ja Krievija nolemtu iebrukt Baltijas valstīs.

ASV pārstāvji nekautrējas atklāti norādīt, ka viens no mācību pamatmērķiem tiešām ir atbaidīt Krieviju no militāras agresijas Baltijā.

Mācībās piedalās ļoti plašs un dažāds ASV militāro spēku pulks, informē Daily Signal. To galvenais mērķis ir apgūt, kā ātri izvietot un izvērst slēptu, aizstāvēšanās karadarbību plecu pie pleca ar Baltijas valstu bruņotajiem spēkiem.

Gatavošanās karalaukam saistīta ar ''ienaidnieka vājību atklāšanai un to izmantošanai'', norāda ASV armijas pulkvedis Lorenss Fērgusons.

''Trojan Footprint'' mācības gan vārdā Krieviju kā savu simulācijas pretinieku nesauc, tā vietā to dēvējot par ''netālu esošo'', tomēr ASV pārstāvji nekautrējas atklāti norādīt, ka viens no to pamatmērķiem tiešām ir atbaidīt Krieviju no militāras agresijas Baltijā.

''Es lieku lielas cerības uz mūsu klātbūtni te kā preventīvu iedarbību,'' norāda Fērgusons. ''Mūsu nepārtrauktā klātbūtne Baltijā sūta skaidru signālu, ka mēs ņemsim nopietni vērā jebkādas viltības. Uzskatu, ka tas ir svarīgs vēstījums.''

Pēc īsas pauzes, komandieris atzīmējis: ''Karot ar Ameriku nav nekāds joks.''

Bez vēstījuma nodošanas Krievijai, mācībām ir arī praktisks mērķis - apgūt, kā izvietot bruņotos spēkus Polijā un Baltijā īsā laikā, un arī nemanāmi.

''Šīm valstīm nav iespēju pretoties nopietnam iebrukumam. Viņu nacionālie aizsardzības plāni ir balstīti uz pretošanos,'' skaidro Fērgusons. ''Mēs cenšamies nodrošināt, ka viņiem tam ir pietiekoša kapacitāte.''

Latvijas armijas ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš medijam precizējis situāciju: ''Latvijā neviens no Krievijas nebaidās! Tomēr ir zināmas bažas par nepieklājīgu rīcību no Krievijas puses. (..) Visi scenāriji, kurus viņi mēģina, ir uzbrukums, nevis aizsardzība.''

Kalniņš uzsvēris, ka neatkarīgi no sabiedroto palīdzības, Latvijas bruņotie spēki esot galvenais spēks, kurš aizsargā valsti un, ka katram iedzīvotājam esot jābūt gatavam to aizstāvēt.

Visbeidzot, Fērgusons atzīmējis, ka viņš individuāli te arī cenšas izprast krievu domāšanas veidu. Daļēji tas notiek lasot viņu literatūru, bet daļēji - komunicējot ar militāristiem no bijušajām Padomju Savienības valstīm.

Fērgusons uzskata, ka ''Trojan Footprint'' mācības ir tikpat svarīgas, kā ASV militārās misijas Irākā un Afganistānā. ''Nevēlos, lai amerikāņi bažījas par kodolkara ar Krieviju iespējamību,'' sacīja pulkvedis. ''Tāpēc mēs esam šeit.''