Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Teju puse Latvijas darba ņēmēju strādā uz izsīkuma robežas

© f64

"Man ir bijis plaušu karsonis un nervu sabrukums," diskutējot par profesionālo izdegšanu, godīgi atzīst populārais pavārs Mārtiņš Rītiņš. Kopumā pētījums, ko veicis Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, uzrāda, ka Latvijā teju pusei darba ņēmēju pēdējā gada laikā ir bijušas izdegšanas pazīmes, savukārt 54% strādājošo pārslodzes dēļ regulāri nevar aizmigt.

Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta veiktais pētījums uzrāda virkni neiepriecinošu faktu: darba likumdošanā paredzētās 40 darba stundas nedēļā strādā tikai 40% no Latvijas darba ņēmējiem, kamēr 40% strādā krietni vairāk. Tāpat 56% darba ņēmēju izdegšanas dēļ nevēlās uzņemties jaunus darba pienākumus, 54% ir saskārušies ar situāciju, kad darba dēļ nevar aizmigt, 36% nodarbināto pastāvīgi dzīvo ar trauksme sajūtu un 28% stresa mazināšanai regulāri lieto alkoholu. Pasākumā, kurā tika analizēti pētījuma rezultāti, bija redzama arī īpaši noformēta izstāde ar Latvijā pazīstamu cilvēku dzīvesstāstiem: apavu dizaineres Elīnas Dobeles, modeles Gintas Lapiņas, pavāra Mārtiņa Rītiņa, Latvijas Futbola federācijas prezidenta Kaspara Gorkša, kā arī žurnālista Jāņa Dombura personīgā pieredze par izdegšanas pazīmēm.

“Esmu izdedzis vairākās reizes, bet tajā brīdī par nedomā - tu esi devis vārdu, un ir jāizdara līdz galam. Un tad ir kā maratonā - tu skrien, skrien, pārrauj finiša lenti un sabrūc, pēc tam ilgi slimo. Man ir bijis plaušu karsonis un nervu sabrukums. Palīdz mīlestība pret to, ko tu dari, un ir kāds, kurš tevi atbalsta. Profilaksei noder atpūta mežā. Ja jūti, ka nāk virsu izdegšana, apsoli sev - izturēšu tikai šo dienu. Tas ir kā alkoholiķiem, kas nedzer, - ir jāiztur tikai šī diena,” no savas pieredzes stāsta “Riga Slow Food” prezidents Mārtiņš Rītiņš.

Žurnālists Jānis Domburs pārliecināts, ka, lai kaut ko sasniegtu, - ir jādeg. Savukārt, ja darba devējs un darītājs ilgi nesaprotas par motivāciju, nevajag mocīties, labāk iet katram savu ceļu, citādi izdegšanas vietā būs remdenums, kas ir tikpat slikti.

Lai darbiniekiem kādā veidā palīdzētu, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts piedāvā dažus ieteikumus, kas palīdzēs izvairīties no profesionālās izdegšanas:

1. Reāli novērtē savas īpašības un spējas veicamā darbā, nepārvērtē spēkus.

2. Sakārto savu darba vietu, uzturi to kārtībā, ja nepieciešams, uzlabo.

3. Izvirzi tikai reālus un sasniedzamus mērķus.

4. Uzturi labas attiecības ar kolēģiem, izmanto iespējas strādāt komandā.

5. Iemācies atpazīt stresa un izdegšanas pazīmes.

6. Ja tev nepieciešama palīdzība, atzīsti un palūdz to.

7. Saglabā līdzsvaru starp ziedošanos darbam un privāto dzīvi.

8. Plāno savu laiku un paredzi tajā daudz atpūtas brīžus, lai vari atgūt spēkus.

9. Palielini ārpusdarba aktivitāšu daudzumu, lai sabalansētu noslodzi.

10. Ievēro režīmu un atvēli pietiekami daudz laika miegam.