Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Spēka struktūrām simtgadi nāksies sagaidīt vecajās formās

© F64

Iekšlietu ministrija (IeM) pārtraukusi iepirkumu par iekšlietu nozares dienestu apgādāšanu ar jauna parauga moderniem formastērpiem, kas nozīmē, ka robežsargi, policisti un ugunsdzēsēj, visticamāk, jaunu apģērbu uz valsts simtgades svinību laiku novembrī nesaņems

"Diemžēl izskatās, ka formastērpi uz valsts simtgadi 18.novembrī nebūs..."

Pagājušā gada formastērpu jautājums aktualizējās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Toreiz izskanēja prognozes, ka iepirkumu varētu izsludināt šī gada otrajā pusē.

IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka konkurss bija izsludināts, taču diemžēl ir atcelts, jo neatradās neviena pretendenta, kurš izpildītu vienu no prasībām, proti, sagatavot atbilstošu piegriežņu formas. Tāpat komersanti esot uzrakstījuši apjomīgus iebildumus.

Tagad IeM domājot, kā rīkoties tālāk. Viens no priekšlikumiem ir katram iekšlietu dienestam rīkot savu iepirkumu, nevis izsludināt vienotu konkursu, stāstīja Siliņa. Viņa arī pieļāva, ka ministrija konkursa organizēšanā piesaistīs ārvalstu ekspertu tekstilizstrādājumu jautājumos.

Patlaban esot grūti prognozēt, kad varētu izsludināt jaunu konkursu. Līdz ar to arī nevar prognozēt, kad policisti, ugunsdzēsēji un robežsargi varētu saņemt jaunā parauga formastērpus.

"Diemžēl izskatās, ka formastērpi uz valsts simtgadi 18.novembrī nebūs," teica Siliņa.

Siliņa arī neslēpa, ka visu iekšlietu nozares amatpersonu apgādāšana ar jaunajiem formastērpiem prasīs vairākus miljonus eiro.

Jau ziņots, ka esošie formastērpi ir vizuāli novecojuši un tiek izmantoti jau vairāk nekā 20 gadus. Tāpat tie esot funkcionāli neatbilstoši amatpersonu pildāmajiem dienesta uzdevumiem, kā arī ir neērti un klimatisko apstākļu īpatnībām neatbilstoši. Esošās formas no intensīvas lietošanas un mazgāšanas laikā ātri nolietojas, zaudē savu sākotnējo izskatu un izturību, pēc 20 gadu lietošanas secinājusi IeM.

IeM jau kopš 2013.gada ar mainīgām sekmēm strādā pie formastērpa modernizācijas. 2013.gadā tika noslēgts līgums ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) "par formas tērpa priekšmetu modernizācijas pētījuma veikšanu", taču IeM secināja, ka RTU nav spējusi pierādīt, ka līguma saistības tiks izpildītas solītā termiņā un atbilstošā kvalitātē un līgums 2015.gadā tika izbeigts.

2015.gada izsludināts jauns iepirkums par IeM padotībā esošo iestāžu ikdienas formastērpu dizaina izstrādi, kā arī to tehnisko specifikāciju izstrādi un šajā iepirkumā uzvarēja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA). Speciālisti sagatavoja pirmos prototipus, kurus testēja vairāki iekšlietu nozares darbinieki - robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji.

Ārvalstu pieredze formastērpu projektā ir ņemta vērā, taču arī Latvijas kaimiņvalstīs šādi projekti raiti nesokas. Vācijā, piemēram, ir pieejamas tehniskās specifikācijas moderniem formas tērpiem, taču šī valsts ar tām nedalīsies, turklāt tā ir bagāta zeme ar daudzām augstskolām, kuras var iesaistīties apģērba uzlabošanā, iepriekš skaidroja Siliņa.