Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pa praida koncerta skatuvi kāds mētis ar olām

Ilustratīvs attēls © AFP / Scanpix

Uz praida koncerta skatuvi Vērmanes dārzā sestdien kāds pagaidām nenoskaidrots cilvēks ir metis ar olām, apstiprināja viena no pasākuma organizatorēm Kristīne Garina.

Koncerta norises laikā uz skatuves virzienu mestas vismaz divas olas.

Viņa skaidroja, ka koncerta norises laikā uz skatuves virzienu mestas vismaz divas olas, kas trāpījušas pa tehnisko aparatūru. Garina norādīja, ka organizatori neredzēja notikumu, tādēļ, izmantojot sociālo tīklu "Facebook", ir vērsušies pie pasākuma apmeklētājiem, aicinot atsaukties aculieciniekus. Viņa piebilda, ka organizatori ir arī vērsušies pie policijas saistībā ar notikušo.

Valsts policijas (VP) pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA apstiprināja, ka organizatori ir vērsušies pie VP darbiniekiem pēc pasākuma beigām.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka "Baltijas praida" gājiens, kurā sestdienas pusdienlaikā dažu desmitu protestētāju pavadīti devās vairāki tūkstoši cilvēku, noslēdzās bez būtiskiem starpgadījumiem, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja Pildava.

Organizatori pēc gājiena paziņoja, ka tajā piedalījušies aptuveni 8000 cilvēku, kas ir par 3000 vairāk nekā 2015.gadā.

Pildava skaidroja, ka pasākums kopumā aizritējis mierīgi un policija nodrošinājusi sabiedrisko kārtību.

Kāds vīrietis gan gājiena dalībniekos iemeta dūmu sveci, par ko tika aizturēts. Pildava skaidroja, ka pret viņu sākta administratīvā lietvedība.

Kā novēroja aģentūra LETA, vēl kāds vīrietis vienam no gājiena dalībniekiem verbāli draudēja, solot ar viņu fiziski izrēķināties.

Tāpat gājiena dalībniekus tā sākumpunktā sagaidīja padsmit protestētāji. Viņi līdzpaņemtos skaļruņos atskaņoja sirēnu skaņas, kā arī svilpa gājiena dalībniekiem, kuri savukārt atbildēja ar mājieniem un gaisa skūpstiem.

Tālāk varēja novērot vēl vienu protestētāju grupu, aptuveni desmit cilvēkus, kuri rokās turēja plakātus ar uzrakstiem "Nē perversijām, jā normālām ģimenēm", "vīrietis + sieviete = normāli".

Arī gājienam noslēdzoties, daži protestētāji centās uzrunāt tā dalībniekus, tomēr bez īpašām sekmēm.

Liels skaits "Baltijas praida" atbalstītāju pēc gājiena pulcējās Vērmanes dārzā un tā apkārtnē, kur līdz 17.30 norisinājās tradicionālais praida gājiena noslēguma koncerts.

Gājiens bija "Baltijas praida 2018" kulminācijas pasākums. Organizatori norādījuši, ka praida mērķis ir aktualizēt lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) kopienas cilvēktiesību jautājumus Latvijā, Baltijā, kā arī visā Eiropas Savienībā. Savukārt "Baltijas praida" gājiens, kā jebkurš praida gājiens, simbolizē LGBT kopienas un tās atbalstītāju redzamību un tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību.

"Baltijas praids" katru gadu notiek kādā no trim Baltijas valstīm - šogad Latvijā ar saukli ir "Redzi dažādību! Redzi brīvību!".

Pēdējo reizi Latvijā praida pasākums norisinājās 2015.gadā, kad Rīgā tika organizēts svarīgākais LGBT pasākums "EuroPride 2015". Šī praida gājiens Rīgā pulcēja 5000 dalībnieku.