Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Mozaīka": Fiktīvu viendzimuma laulību Latvijā nebūs

© F64

Eiropas tiesas lēmums likt ES valstīm atzīt viendzimuma laulības, lai laulātajam, ja viņš ir ES nepilsonis, būtu iespēja iegūt uzturēšanās atļauju arī tad, ja šajā valstī viendzimuma laulības nav atļautas, attvieglos dzīvi daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Tādu viedokli radio Baltkom pauda lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvis Kaspars Zālītis.

Pēc viņa teiktā, ja Latvija centīsies kaut kādā veidā bloķēt Eiropas tiesas lēmumu, Mozaīka iesūdzēs Latviju tiesā.

"Nedomāju, ka cilvēki reģistrēs laulību tikai tāpēc, lai iegūtu uzturēšanās atļauju. Domāju, ka vairumā gadījumu cilvēki reģistrē attiecības, lai dzīvotu kopā. Šis tiesas lēmums ir labs signāls tiem, kam situācija nav viegla, piemēram, kā Latvijā, kur valsts neredz viendzimuma pārus. Šie pāri reģistrēs laulību cit;a valstī un atbrauks atpakaļ," teica Zālītis.

Pēc viņa teiktā, ja Latvija centīsies kaut kādā veidā bloķēt Eiropas tiesas lēmumu, Mozaīka iesūdzēs Latviju tiesā.

Jāatgādina, ka Eiropas tiesa pieņēmusi lēmumu par to, ka ES dalībvalstis nevar atteikties piešķirt uzturēšanās atļauju dzīvesbiedram viendzimuma laulībās. Taču tiesa norādījusi, ka ES valstīm joprojām ir tiesības izlemt, vai reģistrēt viena dzimuma personu laulības.


Šim lēmumam ir liela nozīme Rumānijā, Polijā, Slovākijā, Bulgārijā, Lietuvā un Latvijā — valstīs, kur patlaban netiek atzītas viena dzimuma personu laulības vai partnerattiecības.


Avots