Nodokļus piedzen pastāvīgā pagaidu režīmā

AIZVIEN STABILĀK Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pienākumu pildītājas krēslā sēž Dace Pelēkā © F64

Kārtējo reizi draud ieilgt laika periods, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) strādās bez pilntiesīga vadītāja.

VID vadīšana ir atgriezusies pie Daces Pelēkās vadītāja pienākumu pildītājas statusā. Šādus pienākumus viņa jau ir veikusi no 2016. gada 27. jūnija līdz 13. novembrim un atsākusi pildīt 2018. gada 12. martā. Pirmajā reizē tas izrietēja no VID ģenerāldirektores Ināras Pētersones atlaišanas, bet šajā reizē - no ģenerāldirektores Ilzes Cīrules nāves. D. Pelēkās pienākumu pildīšanas laiku paildzināja vairāki neveiksmīgie mēģinājumi gan konkursu, gan uzrunāšanas un sarunāšanas kārtībā atrast VID pastāvīgu vadītāju. Tagad sāk izskatīties, ka D. Pelēkajai nāksies vadīt VID vēl ilgāku laiku periodu, nekā tas notika pirmajā piegājienā.

2016. gadā D. Pelēkā bija vienīgā no I. Pētersones vietniecēm un vietniekiem, kura netika no VID padzīta ne pa priekšu, ne pakaļ savai priekšniecei.

Pirmajā brīdī viņa izrādīja uzvārdam atbilstošu pieticību ar solījumu uz VID ģenerāldirektores vietu nepretendēt, bet pāris mēnešu laikā iejutās galvenās vadītājas krēslā un vairs neizslēdza iespēju tur palikt. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tūlīt apgalvoja, ka tā tas nenotiks, bet dzīve izrādās negaidītu pavērsienu pilna.

VID vadītāju krēslu pārbīdīšana notiek paralēli nodokļu iekasēšanai. Šobrīd apkopoti ir dati par valsts ieņēmumiem šā gada pirmajos četros mēnešos. Valsts ar VID darbinieku rokām šajā laikā savākusi 2,87 miljardus eiro, kas pārsniedz 2017. gada pirmo četru mēnešu ievākumu par 230 miljoniem eiro jeb 8,9%. Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespējams pēc savas pieredzes spriest, ko šāds pieaugums nozīmē: vai šī pieredze apliecina darbības apjoma pieaugumu tajos uzņēmumos, par kuriem attiecīgais cilvēks kaut ko zina, vai cenu pieaugumu veikalos un norēķinos starp ražotājiem, vai nodokļu nemaksāšanas iespēju samazināšanos.



Svarīgākais