Šogad pirmais cietušais, kurš guvis apdegumus no latvāņiem

© f64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības(NMP) dienestā reģistrēts pirmais izsaukums, kad gūts smags apdegums no latvāņiem.

Kādam 16 gadīgam zēnam Neretā pēc saskares ar latvāņiem uz ķermeņa vietās, kuras nebija nosegtas ar apģērbu, sāka parādīties apsārtums un čūlas. NMP dienesta brigāde zēnu nogādājusi slimnīcā.

Mediķi brīdina būt piesardzīgiem cīņā ar latvāņiem, jo, šo augu sulai nokļūstot uz ādas, ultravioleto staru ietekmē rodas smagi ķermeņa apdegumi, dažkārt arī anafilaktiskais šoks. Ja āda tomēr ir bijusi saskarē ar latvāņiem, tā ilgāku laiku jāmazgā ar ziepēm un tekošu vēsu ūdeni, kā arī jāsargā no saules un ultravioleto staru ietekmes. Ādas bojājumi var parādīties arī vairākas stundas pēc saskares ar latvāņa daļām. Ādas bojājumi atgādina apdegumus – parādās ādas apsārtumi un koši pigmenta plankumi, kas stipri niez, ādas pietūkums, čūlas. Gūstot latvāņa izraisītu apdegumu, var būt arī vispārējs organisma nespēks, galvas sāpes, reiboņi, slikta dūša, sāpes vēderā, rasties redzes traucējumi un paaugstināta jutība pret sauli.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.