"Citadele"izstrādājusi lietotni, kurā iespējams apstiprināt maksājumus ar sejas atpazīšanu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Pirmie internetbanku risinājumi Latvijas klientiem tika piedāvāti deviņdesmito gadu beigās – toreiz maksājumu veikšanai vajadzēja kodu karti, kurā bija aptuveni 30 ciparu kombinācijas. Šobrīd bankas Citadele klientiem, kuriem ir jaunākais no iPhone saimes – iPhone X, ir iespēja autorizēties un apstiprināt maksājumus mobilajā lietotnē ar vienu acu skatu vai smaidu, izmantojot sejas atpazīšanas funkciju.

Latvija ir starp valstīm, kas finanšu, tirdzniecības un pakalpojumu nozarē ātri ievieš modernās tehnoloģijas. Maksājumus attālināti veic aptuveni 62 procenti iedzīvotāju, apsteidzot Vāciju, Austriju, Spāniju, Lietuvu un citas ES valstis.

Banka Citadele izstrādājusi jaunu lietotni, kurā iespējams autorizēties un apstiprināt maksājumus ar sejas atpazīšanu (Face ID) un pieskārienu (Touch ID), kā arī pārvaldīt karšu drošības režīmus.

Jaunā aplikācijas versija klientiem tiks pieslēgta pakāpeniski, sākot no šī gada jūnija. Tiesa, pagaidām autorizēties un veikt maksājumus, uzmetot acis mobilā telefona ekrānam, varēs vien iPhone x telefona īpašnieki. Bankas Citadele speciālisti šobrīd strādā, lai šo pakalpojumu piedāvātu arī Android telefonos, kuros ir iebūvēta sejas atpazīšanas funkcija. Tajā pašā laikā iespēju autorizēties ar pirksta nospiedumu varēs izmantot ikvienā viedtālrunī, kurā ir paredzēta pirksta nospieduma funkcija. Līdztekus šiem jauninājumiem, tāpat kā iepriekš, joprojām būs iespējams autorizēties un apstiprināt maksājumu arī ar piecu ciparu autorizācijas kodu. Šo kodu lietotājam nāksies arī ievadīt, ja lietotne vairākas reizes pēc kārtas neatpazīs seju, piemēram, maksājumus mēģinās veikt cita persona vai arī izmantos konkrētā klienta fotogrāfiju.

Savukārt tas, vai cilvēks smaida vai ir domīgi saraucis pieri, sejas atzīšanu neietekmēs, Neatkarīgajai apliecināja Citadeles e-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš.

Jaunās inovācijas izveidē ieguldītas investīcijas 3 miljonu eiro apmērā, un tā tapusi sadarbībā ar vienu no vadošajām starptautiskajām konsultāciju kompānijām McKinsey. Plānots, ka drīzumā tā tiks pielāgota arī Lietuvas un Igaunijas tirgum.

Bankas Citadele un SKDS pētījums liecina, ka aptuveni 75 procenti iedzīvotāju uzskata sevi par inovatīviem. Teju puse Latvijas tic, ka tuvāko 20 gadu laikā ar cilmes šūnām varēs klonēt orgānus, trešdaļa ir pārliecināta, ka ar acu skatu varēs veikt autorizāciju. Mazāk gan ir to, kas domā, ka līdz 2040. gadam kruīzi kosmosā un lidojošās automašīnas būs jau parasta lieta.

***

Viedokļi

Vladislavs MIRONOVS, Bankas Citadele valdes loceklis:

- Laiks ir viens no vērtīgākajiem šī gadsimta resursiem, tāpēc mēs meklējam arvien jaunus veidus, kā palīdzēt klientiem to ietaupīt. Citadeles un SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 81% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka inovatīvu pakalpojumu izmantošana palīdz ietaupīt laiku. Tādēļ esam izveidojuši jaunākās paaudzes mobilo lietotni tā, lai tā dizaina un lietojamības ziņā klientiem būtu labākā Latvijā, viena no labākajām Eiropā un sniegtu iespēju cilvēkiem daudz ātrāk un droši izmantot visus bankas pakalpojumus.

Mārtiņš BĒRZIŅŠ, Bankas Citadele e-biznesa daļas vadītājs:

- Šī ir jaunākās paaudzes mobilā lietotne, kas sniedz iespēju klientam autorizēties un apstiprināt maksājumus atkarībā no telefona veida arī ar sejas atpazīšanu vai pirksta nospiedumu. Šis ir nākamais solis arī drošības jomā - aplikācija sniedz iespēju cilvēkam pašam pārvaldīt karšu drošības režīmus, tajā skaitā nobloķēt un atbloķēt kartes, ieslēgt vai izslēgt bezkontakta maksājumu funkcionalitāti, noteikt reģionu, kurā ar maksājumu karti iespējams norēķināties, ieslēgt vai izslēgt iespēju ar maksājumu karti izņemt naudu no bankomāta.

Slavomirs MIZAKS, Bankas Citadele tehnoloģiju attīstības direktors un valdes loceklis:

- Mūsuprāt, arī banku pakalpojumos mūsdienās ir jāspēj ieviest inovācijas tikpat ātri kā finanšu tehnoloģiju jeb FinTech uzņēmumiem. Jaunā Citadeles lietotne tika izstrādāta 10 mēnešu laikā. Izstrādes gaitā mēs domājām un strādājām nevis kā banka, bet kā FinTech uzņēmums.

***

Galvenie inovāciju izmantošanas kavēkļi

Naudas vai datu krāpšanas riski | 43,3

Sarežģīta lietošana vai zināšanu trūkums | 35,8

Pārāk liels pakalpojumu piedāvājums | 10,0

Kiberuzbrukumu draudi | 22,0

Cits iemesls | 5,0

Nekas neattur | 19,9

Grūti pateikt | 5,0

Nav informācijas par šādiem pakalpojumiem | 11,6

Inovācijas un automatizētas iekārtas apdraud darba tirgu | 6,8



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.