Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju darbaholismu uzskata par pozitīvu īpašību

© F64

Lielākā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju negatīvi attiecas pret darbaholismu, un 45% to uzskata par iemeslu izdegšanai, liecina darba portāla "CV Market" veiktā aptauja.

Tikmēr 13% respondentu norāda, ka darbaholisms ir karjerai noderīga īpašība.

Aptaujā “Kāda ir Jūsu attieksme pret darbaholismu?” 45% respondentu atbildējuši, ka tas ir kaitīgs ieradums, kas var novest pie izdegšanas, bet 20% to skaidro ar cilvēku neprasmi efektīvi saplānot savu laiku.

Tikmēr 22% aptaujas dalībnieku ir pozitīvi noskaņoti pret šādu strādīgumu, apgalvojot, ka tas ir rādītājs cilvēka vēlmei paveikt savu darbu kvalitatīvi. Tikmēr 13% respondentu norāda, ka darbaholisms ir karjerai noderīga īpašība.

“Darbaholisms ir izplatīta parādība, taču tas nenes iedomātos panākumus ilglaicīgā periodā,“ aptauju komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. “Lai gan sākotnēji darbinieks ar noslieci uz darbaholismu spēj sasniegt daudz un arī darba devējam šķiet vērtīgs, ar laiku tā rezultātā cieš citas dzīves jomas, kas agri vai vēlu sāk ietekmēt arī karjeru.”

K.Kolosovs skaidro, ka bieži vien tieši sākuma entuziasms un vēlme sevi pierādīt amatā pāraug darbaholismā, kas nereti beidzas ar izdegšanu. Lai tā nenotiktu, ir jāmācās plānot savu laiku tā, lai tas pietiktu arī ģimenei un citām nodarbēm. Tieši tāpat arī darba devējiem ir jāmāk plānot saviem padotajiem dotos uzdevumus atbiltoši, lai darbinieki nepārstrādātos. “Kā vieniem tā otriem der atcerēties, ka atpūta un ārpus darba intereses ievieš svaigu skatījumu un efektivitāti arī biznesa jautājumos,” norāda K.Kolosovs.

Aptaujas dati arī atklāj, ka uz darbaholismu kā kaitīgu ieradumu skatās vienlīdz daudz gan sieviešu, gan vīriešu dažādos vecumos. Tikmēr uzskatu, ka šāda īpašība liecina par cilvēka neprasmi plānot laiku, biežāk paudušas daiļā dzimuma pārstāves, īpaši vecumā pēc 35 gadiem. Šādai nostājai biežāk piekrīt arī vīrieši pēc 35. Tikmēr darbaholismu kā noderīgu karjerai biežāk atzīmējuši gados jaunāki stiprā dzimuma pārstāvji.

Uz darbaholismu kaitīgumu īpaši bieži norādījuši respondenti, kuri strādā pārdošanas, mazumtirdzniecības jomā, kā arī informācijas tehnoloģiju nozarē. Tikmēr kā labvēlīgu karjerai to uztver tūrisma, viesnīcu biznesa un transporta, loģistikas industrijas darbinieki.

Karjeras portāls themuse.com tikmēr skaidro, ka darbaholisma iemesli visbiežāk iedalās trīs kategorijās - pirmā ir bailes pazaudēt labu darbu, reputāciju vai statusu-, otrā - vēlme saņemt augstu atalgojumu un citus bonusus-, bet trešā - kaislība pret darāmo darbu. Kā skaidro speciālisti, lai sāktu pārvarēt pirmo darbaholisma iemeslu, ir vērts pamēģināt doties stundu agrāk uz mājām, un šo laiku veltīt sev. Pēc nedēļas var atskatīties uz rezultātiem, un pārliecināties, ka statuss un respekts, visticamāk, nav zaudēts. Ja darbaholisma iemesls ir finansiāls, eksperti iesaka lūgt vadībai, skaidrojot savas dotības, palielināt algu, vienlaikus nepalielinot slodzi. Tāpat šajā gadījumā var noteikt sev konkrētus mērķus, kam krāt naudu, un, kad tie ir sasniegti, slodzi samazināt. Savukārt, ja darbs ir kaislība, der atcerēties, ka arī, lai veiktu pienākumus, kas patīk, iedvesmai ir nepieciešama atelpa. Šādā gadījumā ir vērts pameklēt arī citas aizraušanās, kas saistītas ar draugiem, ģimeni vai sportiskām interesēm.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.