Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Ķīmijas un fizikas eksāmeniem jābūt obligātiem

© F64

Centralizētā eksāmena ķīmijā noteikšana par obligātu ilgtermiņā mazinātu darbinieku trūkumu ķīmijas un farmācijas nozarēs, pirmdien Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas (LAĶĪFA) rīkotajā "Jauno ķīmiķu kluba" otrā darbības gada noslēguma pasākumā uzsvēra asociācijas izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska.

Obligātais centralizētais eksāmens ķīmijā motivētu skolēnus to apgūt padziļinātāk.

Kā informēja asociācijas pārstāvji, Dūrējas-Dombrovskas ieskatā, ir svarīgi veicināt skolēnu iesaistīšanu ar dabaszinātnēm saistītās ārpusskolas aktivitātēs, lai sekmētu jauniešu intereses pieaugumu par tām. Savukārt obligātais centralizētais eksāmens ķīmijā motivētu skolēnus to apgūt padziļinātāk, viņa teica.

"LAĶĪFA biedri ir gandrīz vienisprātis, ka centralizētais eksāmens ķīmijā vai fizikā jānosaka kā obligāts, jāveicina darbs ar karjeras konsultantiem, jāiesaista jaunieši tādos pulciņos kā "Jauno ķīmiķu klubs" un citi, bet paralēli jāpaaugstina skolotāju kvalifikācija pamatskolā," pauda LAĶĪFA izpilddirektore.

Atsaucoties uz šā gada martā veikto asociācijas un tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SKDS veikto aptauju, kurā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāju, Dūrēja-Dombrovska norādīja, ka 73% aptaujāto uzskata, ka Latvijā netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība izglītībai dabaszinātņu jomā. Tāpat viņa atzīmēja, ka 22% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka jauniešu interesi par ķīmiju, fiziku vai bioloģiju varētu sekmēt tas, ja daudz vairāk nekā pašlaik tiktu stāstīts par tām profesijām, kurās var strādāt pēc augstākās izglītības ieguves kādā no dabaszinātnēm.

Vienlaikus LAĶĪFA izpilddirektore uzsvēra, ka jauniešu interesi studēt dabaszinātnes varētu motivēt iespēja saņemt konkurētspējīgu atalgojumu, jo pašlaik ķīmijas un farmācijas industrija ir otrajā vietā pēc vidējā atalgojuma līmeņa Latvijas tautsaimniecības nozaru vidū. "Tajā strādājošo vidējā alga pārsniedz 1000 eiro. Salīdzinoši - vidējā darba alga valstī pērn bija 926 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka vietējiem ķīmijas un farmācijas uzņēmumiem ir ko piedāvāt jaunajiem un talantīgajiem speciālistiem," skaidroja Dūrēja- Dombrovska.

Kā ziņots, Rīgā pirmdien notika LAĶĪFA rīkotais "Jauno ķīmiķu kluba" otrā darbības gada noslēguma pasākums.

Ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā arvien samazinās jauniešu interese par eksaktajām zinātnēm, LAĶĪFA vairākās Rīgas skolās īsteno "Jauno ķīmiķu klubu", kas ir nozīmīgs atbalsta punkts, lai veicinātu ķīmijas un farmācijas nozaru attīstību un radītu par tām interesi bērnu un jauniešu vidū. Minētā iniciatīva jauniešiem nodrošina izdevību iepazīt ķīmiju daudzveidīgāk un padziļinātāk, nekā tas iespējams mācību programmas ietvaros. Šogad, otrajā "Jauno ķīmiķu kluba" darbības gadā, tajā iesaistījušies sešu Rīgas skolu 7.-10 klašu skolēni.