Organiskās sintēzes institūts naudas trūkuma dēļ spiests pārdot sešus savus izgudrojumus

© f64

Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš un zinātnieki, sešus savus jaunos izgudrojumus naudas trūkuma dēļ ir spiesti pārdot, lai gan ar valsts finansiālu atbalstu no šo izgudrojumu patentiem varētu pelnīt pati valsts, šodien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lai arī institūtu uztur valsts, Eiropas patentu reģistrā ir redzams, ka Organiskās sintēzes institūtā tapušos atklājumus reģistrējis nevis institūts, bet gan Kalviņš, citi zinātnieki, un arī ar Latvijas farmācijas kompānijām saistīti cilvēki.

Ja šos pētījumus pārdos, ieguvēji būs tikai viņi. Institūta direktors raidījumam skaidro, ka tie esot farmācijas kompāniju labā veikti pētījumi, un valsts nauda tiem netika dota. Tāpēc īpašnieki ir zinātnieki paši. Institūts no šādas sadarbības saņem amortizācijas izdevumus un desmito tiesu no zinātnieku honorāra.

"Mēs kopā ar vāciešiem pēc viņu pasūtījuma izstrādājām Alcheimera slimības ārstēšanas līdzekli. Tas ir ieviests un tas tiek pārdots. Pārdošanas apjomi pēc ārzemju literatūras datiem ir 2,5 miljardi ASV dolāru gadā. Farmācijā ir parasti no 4-8% tā saucamie "royalty", jeb atskaitījumi no apgrozījuma. Nu parēķiniet, cik ir 4% no 2,5 miljardiem. Tādu summu mēs būtu varējuši nopelnīt Latvijas valstij un paši sev, ja valsts būtu devusi naudu un mēs paši varētu to produktu izstrādāt līdz galam," raidījumam sacīja Kalviņš.

Valsts negrib dot naudu plašiem pētījumiem, bet institūta nākotni saredz nelielos ne pārāk dārgos izgudrojumos, ko uzreiz būtu iespējams pārdot farmācijas kompānijām. Bet arī savus niecīgos ieguldījumus valsts apsaimnieko nevīžīgi, vēsta raidījums. Pirms pieciem gadiem Izglītības un zinātnes ministrija finansēja sešu zāļu izstrādni. Institūts atklāja medikamentus, kas uzlabo atmiņu, ārstē asinsvadu slimības, urīna nesaturēšanu un arī ādas audzējus.

Decembrī programma beidzās, bet jaunu ministrija neturpināja, jo valdība par vēlu pieņēma valsts budžetu. Naudas nebija un valstij piederošos atklājumus institūts steigā pārdeva. Programma, kur institūts naudu varētu izcīnīt, atvērta tikai 29.maijā.

Šobrīd organiskās sintēzes institūts tērē labajos gados uzkrāto naudu. Kā uzskata Kalviņš, ja tās nebūtu, viņi arī nevarētu pētīt Mildronāta jauno paaudzi.

"Iznāk muļķīga situācija - institūtam ir jāprefinansē Izglītības un zinātnes ministrija vai Latvijas valsts. Un pēc tam nākat jūs un sakāt - ziniet, kā tad jūs šitā - kaut ko pārdevāt, varējāt jau paturēt. Mēs nevaram paturēt, jo tad mums ir jāatlaiž cilvēki. Mums tas ir jādara, jo tā mēs varam izdzīvot un attīstīties," sacīja Kalviņš.