Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Emsis: Atkritumu depozīta sistēmas dēļ šķirotājiem būs lielas problēmas

© F64

“Apzinīgiem šķirotājiem tagad būs jāsašķiro sašķirotais vēl divās daļās – depozīta daļā un ne depozīta daļā. Un tajā depozīta daļā skārdeni vai PET pudeli vairs nevar saspiest, lai aizņem mazāk vietu un konteiners ilgāk pildās. Tagad tās būs jānes uz veikalu atdot atpakaļ tādas, kādas tās ir. Tātad jānes uz veikalu gaiss. Tas tiem patērētājiem, cilvēkiem, kas ir apzinīgi šķirotāji, rada riktīgi lielas papildus problēmas,” bioloģijas doktors, bijušais Ministru prezidents Indulis Emsis apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Mana balss", komentējot iniciatīvu par atkritumu depozīta sistēmas izveidi Latvijā.

Depozīta sistēma novirza akcentu, sakot, ka to, par ko maksās, es nesu uz veikalu, bet pārējo lai vāc kāds cits!

Emsis arī uzskata, ka depozīta sistēmas ieviešana samazinātu sašķiroto atkritumu daudzumu kopumā, jo cilvēki būtu ieinteresēti šķirot tikai tos atkritumus, kurus iespējams nodot depozīta sistēmā: “Depozīta sistēma novirza akcentu, sakot, ka to, par ko maksās, es nesu uz veikalu, bet pārējo lai vāc kāds cits!”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts gan norādīja, ka Emsis nodarbojas ar demagoģiju, jo šobrīd par atkritumu šķirošanu netiek atlīdzināts, tomēr cilvēki vienalga izvēlas šķirot. “Cilvēki to dara pēc savas pārliecības. Depozītu sistēma tiem cilvēkiem nemainīs tieši neko. Tie cilvēki, kas līdz šim neko nav šķirojuši, sapratīs, ka viņi tādā veidā var sākt šķirot vismaz to daļu, ko viņi nekad nav darījuši. Savukārt, ja runā par cūkām, kas met pudeles ārā pa logiem, tādas ir bijušas un būs - neatkarīgi no tā, vai šobrīd ir depozīta sistēma vai nav. Nevajag nodarboties ar demagoģiju, ka tagad ieviesīsim depozīta sistēmu un viss pārējais sabruks,” raidījumā sacīja VARAM pārstāvis.