Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

No Ukrainas importēto olu divējādie standarti

© F64

Latvijas veikalos līdzās pašmāju vistu olām nopērkamas olas no Ukrainas. Spriežot pēc marķējuma, šo olu kvalitātei un putnu labturības prasībām ir jābūt ne zemākām kā Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības (ES) valstī.

Latvijas olu ražotāji gan vairākkārt vērsušies pie Latvijas institūcijām, norādot, ka tas ir māns - putnu labturības prasības Ukrainā tālu atpaliek no ES prasībām, tātad arī marķējums ir neatbilstošs un pircējus maldinošs. Arī Eiropas Komisija (EK) norāda, ka olas, kuru ražošanas standarti neatbilst Eiropas Savienības standartiem, jāmarķē kā ES standartiem neatbilstošas.

Latvijas Olu ražotāju asociācija šā gada februārī vērsās Eiropas Komisijā ar vēstuli par olu marķēšanu, kas importētas no trešajām valstīm. Latvijas Olu ražotāju asociācijas valdes locekle Solvita Gulbe Neatkarīgajai atklāj, ka asociācija ir saņēmusi Eiropas Komisija atbildi, kurā tā uzsver: olas, kuru ražošanas standarti neatbilst ES standartiem, attiecīgi arī jāmarķē. «Eiropas Komisijas regulas 589/20081 30. panta 3. punktā noteikts, ka gadījumos, kad nav garantijas par izcelsmes valsts standartiem un piemērojamo noteikumu ekvivalenci, uz ievesto olu iepakojumiem jābūt marķējumam ES standartiem neatbilstošs. Tā kā Ukrainas gadījumā nav garantijas, ka putnu audzēšanā ievēroti ES standarti, uz šo importēto olu iepakojumiem jābūt skaidrai un redzamai izcelsmes valstij, savukārt audzēšanas metode jānorāda kā ES standartiem neatbilstoša,» teikts EK vēstulē, piebilstot, ka šis secinājums izdarīts, balstoties uz Latvijas Olu ražotāju asociācijas vēstulē minētajiem faktiem.

Ukrainā, salīdzinot ar Latviju un citām ES valstīm, ir zemākas putnu labturības prasības, piemēram, Ukrainā putnus drīkst turēt blīvāk, tas ir, vairāk putnu uz vienu kvadrātmetru. Tāpat Ukrainā olu ražošanā drīkst izmatot pat tādas iekārtas, kas Eiropas Savienībā ir aizliegtas jau kopš 2013. gada.

Līdz ar to saskaņā ar minēto regulu, trešajām valstīm pārdodot olas ES teritorijā, gadījumos, ja putnu labturības prasības neatbilst ES prasībām, tas ir jānorāda uz olu iepakojuma. Neskatoties uz to, Ukrainā iegūtās olas Latvijā tiek tirgotas kā ES standartiem atbilstošas, ieskaitot labturības prasības.

Latvijas Olu ražotāju asociācija vairākkārt vērsusies attiecīgās Latvijas institūcijās, lai tās panāktu, ka Ukrainas olas tiek attiecīgi marķētas un patērētājs netiktu maldināts. Diemžēl līdz šim šie asociācijas centieni bija bez panākumiem. Jācer, ka līdz ar EK norādēm situācija mainīsies uz labu.

AS Balticovo valdes loceklis Toms Auškāps Neatkarīgajai jau iepriekš atzina, ka Ukrainas olu ražotāji ir vienīgie, kas Latvijas patērētājiem piedāvā ārpus ES ražotas olas, kuras nav atzītas kā Eiropas prasībām atbilstoši ražotas.

Neatkarīgā jau rakstīja par Ukrainas investoru plāniem atvērt olu rūpnīcu Valkā. Latvijas olu ražotāji bažījas, ka aiz šīs ieceres varētu slēpties vēlme pārdot Ukrainā audzētu vistu olas, kuras Latvijā tiktu tikai pārpakotas.