Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Reirs: Latvijas galvenais izaicinājums - atrast kvalificētu darbaspēku

© F64

Latvijas galvenais izaicinājums nodarbinātības jomā vairs nav bezdarbs, bet gan kvalificēta darbaspēka trūkums, šodien konferences "Nodarbinātība Latvijā vakar, šodien un rīt" atklāšanā sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Tagad situācija mainījusies uz pretējo, proti, palīdzība jāsniedz darbadevējiem, kuriem nepieciešams kvalificēts vai pārkvalificēts darbaspēks, sacīja ministrs.

Pēc viņa paustā, salīdzinoši nesen, kad Reirs sāka pildīt ministra pienākumus, prioritāte bija atrast veidus, kā nodrošināt darbiniekus ar darbavietām un "izcelt" no bezdarba stāvokļa. Tagad situācija mainījusies uz pretējo, proti, palīdzība jāsniedz darbadevējiem, kuriem nepieciešams kvalificēts vai pārkvalificēts darbaspēks, sacīja ministrs.

Viņš sacīja, ka patlaban redzama bezdarba samazināšanās, turklāt šāda tendence redzama visās mērķa grupās, vienlaikus strauji palielinās brīvo darba vietu skaits.

Ministrs uzskata, ka lielākais izaicinājums Latvijai ir būt nodarbinātības "sistēmas avangardā", proti, spēt sekot līdzi galvenajām tendencēm. Pārmaiņu process mūsdienās ir nemitīgs - attīstās tehnoloģijas, tiek pieprasītas jaunas zināšanas un prasmes, daļa profesiju pazūdu, bet parādās arī jaunas profesijas, tāpat būtisks izaicinājums ir darbaspēka novecošanās un citi nozīmīgi jautājumi. Šī iemesla dēļ Latvijas darba devējiem un ņēmējiem jāspēj iet līdzi laikam, uzskata ministrs.

Viņš norādīja, ka katrs no iedzīvotājiem jūt, ka darba tirgū pieprasīti ir zinoši un kvalificēti darbinieki, tāpēc viens no Labklājības ministrijas uzdevumiem ir kopā ar darbadevējiem un sociālajiem partneriem uzlabot piedāvātos pakalpojumus, lai palīdzētu uzlabot darbinieku konkurētspēju darba tirgū.

Vienlaikus tas, ka darbadevējs sagaida profesionālu un prasmēm atbilstošu darbinieku, Latvijai jārūpējas arī par to, lai izglītības sistēma atbilstoši sagatavotu jaunos darbiniekus, kā arī par to, lai vecākiem darbiniekiem tiktu nodrošināta kvalitatīva un mūsdienu prasībām atbilstoša mūžizglītība, jo pasaules tendences liecina, ka reti kurš darbinieks vairs visu mūžu pavada vienā profesijā, uzskata Reirs.

Viņš arī norādīja, ka ne mazāk svarīgas ir darbinieka vajadzības, tostarp finansiāls nodrošinājums, veselībai un drošībai atbilstoša vide, emocionāls gandarījums, kā arī izaugsmes iespējas.

Reirs arī norādīja, ka bez šaubām izaicinājums ir arī Latvijas demogrāfiskā situācija, kurā pēdējo gadu rezultāti gan ir samērā labi, jo, piemēram, dzimstības rādītāji ir labākie Eiropas Savienībā. Vienlaikus ar šiem rādītājiem nepietiek, lai nodrošinātu ataudzi, atzina ministrs.