Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ūdens temperatūra Lielupē pārsniegusi +21 grāda atzīmi

© F64

Trešdien, 15.maijā, Jelgavā sākās peldsezona, un līdz ar tās sākšanos pilsētas oficiālajās pludmalēs par atpūtnieku drošību rūpējas Pašvaldības policijas glābēji.

Rūpējoties par to, lai atpūta pie ūdeņiem un peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija reizi mēnesī uzraudzīs peldvietu ūdens kvalitāti.

Peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim ik dienu no pulksten 10 līdz 22 glābēji sekos, lai kāds neapdraudētu savu vai citu cilvēku dzīvību. Nepieciešamības gadījumā inspektori glābēji ne tikai steigsies palīgā, bet arī sniegs pirmo medicīnisko palīdzību.

Rūpējoties par to, lai atpūta pie ūdeņiem un peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija reizi mēnesī uzraudzīs peldvietu ūdens kvalitāti.

Kā liecina Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” sniegtā informācija, ūdens temperatūra Lielupē sasniegusi plus 21,7 grādus.

Jāpiebilst, ka līdz ar peldsezonas sākšanos arī Rīgas oficiālās peldvietas sākuši uzraudzīt Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes darbinieki.

RPP darbinieki vasarā strādās astoņos objektos - Vecāķos, Lucavsalā, Vakarbuļļos, Rumbulā, Daugavgrīvā, pie Ķīšezera, Bābelīša ezera un Ķīpsalā.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka ne visi atpūtnieki izvēlas tikai oficiālās peldvietas, bet mēdz atpūsties arī citur, glābējiem ir arī viena mobilā patruļa, kura visas dienas garumā apseko neoficiālās peldvietas.

Arī šogad vasaras laikā glābēji strādās preventīvajā jomā, proti, rūpēsies par to, lai pie ūdeņiem nerastos tādas situācijas, kad ir jāsteidz palīgā, skaidroja Krūkle.

Tāpat policisti regulāri palīdz noklīdušiem bērniem atrast viņu vecākus, kā arī sniedz medicīnisko palīdzību tiem, kas peldvietās nokļuvuši nelaimē. RPP pārstāvji aicina atpūtas baudītājus pie ūdenstilpnēm nebūt pārgalvīgiem, kā arī rūpīgi uzraudzīt bērnus. Mediķi ik gadu uzsver, ka ūdenskrātuvēs nedrīkst lēkt ūdenī ne uz galvas, ne kājām, jo šādā veidā peldētāji ik gadu gūst smagas galvas un mugurkaula traumas. Nereti izklaide var beigties ar invaliditāti vai nāvi. Visbiežāk cilvēki domā, ka viņus tas neskars un brīdinājumus neņem vērā. RPP pārstāvji norādīja, ka lēkt ūdenstilpēs no infrastruktūras objektiem - hidrotehniskajām būvēm, tiltiem, piestātnēm un citām - ārpus lēkšanai ūdenī speciāli iekārtotām vietām, ir aizliegts un par to draud administratīvs sods.

Kā uzsvēra RPP priekšnieks Juris Lūkass, ņemot vērā, ka šogad silts laiks iestājies samērā agri, ir ilūzija, ka arī ūdenstemperatūrai jābūt siltai. Tomēr peldētājiem vajadzētu adekvāti novērtēt ūdens temperatūru, jo krasas temperatūrasmaiņas var radīt procesus organismā, krampjus un tamlīdzīgi, kam var būt arī letālas sekas. "Jāsaka, ka lielākais vairums cilvēku apzinās visas sekas un bīstamību atrasties ūdenī šajā laikā. Diemžēl valstī ir bēdīga statistika, jo jau divi cilvēki Latvijā ir gājuši bojā uz ūdeņiem. Ja skatāmies uz mūsu darba rezultātiem, varam lepoties, ka esam pagājušajā gadā izglābuši piecus cilvēkus. Manuprāt, jebkuri resursi ir tā vērts, lai glābtu cilvēka dzīvību," teica Lūkass.