Latvijā – otrs ātrākais internets pasaulē

Dienvidkoreja ir vienīgā valsts pasaulē, kura apsteidz Latviju interneta ātruma ziņā, liecina divarpus gadu laikā veiktais interneta ātruma pētījums netindex.com. Salīdzinoši ātrs internets ir arī Moldovā, Japānā un Zviedrijā, taču Lietuva ierindojas tikai septītajā vietā, savukārt IT jomā attīstītā Igaunija interneta ātruma ziņā ir 24. valsts pasaulē.

Sadarbības rezultāts

Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs Neatkarīgajai stāsta, ka Latvijas iedzīvotāji jau ilgu laiku ir pieraduši pie ātra interneta un godpilnā otrā vieta pasaules reitingā ir nozares dalībnieku darba rezultāts.

"Vēsturiski tas noslēpums slēpjas tajā, ka 2000. gadā lielākie interneta pakalpojumu sniedzēji sanāca kopā, lai risinātu jautājumu par vienota interneta apmaiņas punkta ieviešanu. Tas nozīmē, ka savienoja kopā tīklus, lai ar lielu ātrumu varētu pieslēgties jebkurš pakalpojumu sniedzējs," komentē LIA izpilddirektors.

Viņš norāda, ka Latvijas interneta tirgū ir sīva cīņa par ātrumu un tagad minimālais ātrums, ko piedāvā klientiem, ir 100 megabaiti sekundē. "Latvijā vidējais interneta ātrums ir trīs reizes ātrāks nekā Amerikā un divreiz ātrāks nekā Anglijā. Dienvidkorejā nebija interneta un, pateicoties valsts atbalstam, uzreiz sāka būvēt labu optisko infrastruktūru. Iespējams, ar laiku arī Latvijā izdosies sasniegt Dienvidkorejas interneta ātruma rādījumu, jo Lattelecom uzsāktā optiskā tīkla izbūve ir būtisks priekšnosacījums ātruma pieaugumam," piebilst V. Šeļmanovs-Plešs.

Investē miljonus

Maija vidū izplatītajā Eiropas Savienības stratēģijā kā būtiskākie faktori, kas attīstāmi ekonomikas izaugsmes stimulēšanai, ir atzīmētas IT un komunikāciju tehnoloģijas – līdzās citām aktivitātēm Eiropas Komisija plāno veicināt tieši investīcijas platjoslas un optikas tīklos. Lattelecom jau tagad optiskā tīkla izveidē ir investējis 10 miljonus latu, tikpat plānots investēt šogad. Līdz ar to ir likumsakarīgi, ka, pēc interneta pētījumu kompānijas Ookla Net Metrics interneta ātruma mērījumu vietnē speedtest.net publicētajiem jaunākajiem datiem, pasaulē otrs ātrākais internets ir Latvijā.

"Tas ir fantastisks rādītājs, kas apliecina, ka Lattelecom ieguldījums superātra optiskā interneta izbūvē jau šodien ir nesis rezultātus," uzskata Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Pieejams ceturtdaļai

Unikālais optiskā interneta tīkls pašlaik aptver 200 000 Latvijas mājsaimniecību, līdz ar to gandrīz ceturtajai daļai visas Latvijas mājsaimniecību beidzot ir pieejams optiskais internets, kas pilnībā izmainījis pasaules informācijas tehnoloģiju vidi.

"Lattelecom optiskā tīkla ieviešana ir veicinājusi vispārējo interneta vides attīstību mūsu valstī – ne velti Latvija ir nokļuvusi populārās pasaules interneta ātruma mērījumu vietnes speedtest.net otrajā vietā kā valsts ar otro ātrāko internetu pasaulē. Pasaule ik dienas sper milzu soļus informācijas tehnoloģiju jomā, tāpēc jau šodien arī Latvijas iedzīvotāji ir jānodrošina ar jaudīgu komunikācijas tīklu, kas spēj nodrošināt iedzīvotāju vajadzību pēc kvalitatīva un ātra interneta," Lattelecom vīziju skaidro K. Gabriloviča.

Visplašāk optiskā tīkla izbūve norisinās Rīgā – optika pieejama jau 151 000 dzīvokļu jeb 52 procentiem Rīgas mājsaimniecību. Optiskie mikrorajoni veidojas arī citās Latvijas lielākajās pilsētās – optika pieejama 13 400 Jelgavas, 7250 Daugavpils 3700 Salaspils, 8000 Ventspils, 4500 Valmieras, 8600 Jūrmalas, 3000 Rēzeknes dzīvokļu. Tāpat pirmās mājas tikko pieslēgtas Liepājā, un darbi drīzumā tiks izvērsti arī citur. Līdz gada beigām Lattelecom optiskajam tīklam kopumā varēs pievienoties vismaz 300 000 dzīvokļu iemītnieku visā Latvijā.

***

ĀTRĀKAIS INTERNETS LATVIJAS PILSĒTĀS*

1. Salaspils – 32,49

2. Bauska – 29,54

3. Rīga – 28,02

4. Jelgava – 26,19

5. Daugavpils – 22,83

6. Rēzekne – 22,33

7. Ventspils – 20,89

8. Valmiera – 18,85

9. Dobele – 18,46

10. Jūrmala – 17,52

* megabaiti sekundē

Avots: www.netindex.com

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais