Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības cenas Latvijā. Latviju aplaimo kalni un debesis

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ekstrēmi zemo elektrības cenu Latvijā izskaidro sniega kušana Skandināvijas kalnos un Debesbraukšanas dienas svinēšana – ielejās.

Šai dienai noteiktā elektrības cena Latvijai Nord Pool biržā ir 14,91 eiro par megavatstundu. Protams, tā vēl nav gala cena patērētājiem, kam Latvijā jāapmaksā arī elektrības sadales pakalpojumi, nodokļi un obligātā iepirkuma komponente, bet tik un tā arī elektrības gala cenai jābūt mazākai, ja šodienu salīdzina kaut vai ar 3. maiju, kad biržas cena Latvijai bija 59,46 eiro par megavatstundu. Tāda cena neizcēlās ne kā sevišķi augsta, ne zema. Savas biržas cenas virsotni Latvijā elektrība šogad bija sasniegusi 23. janvārī 78,67 eiro par megavatstundu augstumā. Šādas cenas veidošanos Neatkarīgā izskaidroja 5. februāra publikācijā Aukstums apēd elektrību. Atklājās, ka cenu cēlusi sakritība starp elektrības patēriņa pieaugumu atbilstoši gaisa temperatūras kritumam pieprasījuma pusē un tehniskām ķibelēm elektrības ražošanā un pārvadē piedāvājuma pusē. Savukārt ekstrēmi zemā cena veidojas kā sakritība starp gaisa temperatūras paaugstināšanos un vēl vairākiem apstākļiem.

Latvijas valsts a/s Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis paskaidroja, ka elektrības cenu pazeminājis tās ražošanas pieaugums Skandināvijas hidroelektrostacijās, kuru ūdenskrātuves sasniedzis kalnos kūstoša sniega ūdens. Neierobežotā daudzumā ūdeni tur uzkrāt un gaidīt elektrības cenu celšanos tur tomēr nav iespējams. Ūdens jālaiž caur turbīnām, un jāražo elektrība arī uzreiz. Papildu pienesumu elektrības ražošanai devis vējš, kas pāri Dānijai stipri pūtīšot vēl vairākas dienas.

14,91 eiro par megavatstundu ir vidējā cena šajā diennaktī, bet cenas tiek izrēķinātas arī katrai diennakts stundai atsevišķi.

Elektrības patēriņu Nord Pool darbības zonā līgani samazina gaisa temperatūras pieaugums, bet ekstrēmi zemo cenu tieši šodien nosaka tas, ka Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Dānijas iedzīvotājiem pienākusi brīvdiena nedēļas vidū - Debesbraukšanas diena pēc kristiešu kalendāra. Pasaules brīvdienu saraksts rāda šo dienu kā vienu no populārākajām, skaitot valstis, kurās tā piešķirta. Šo valstu sarakstā nav Lielbritānijas, kas toties izmanto Nord Pool biržas pakalpojumus elektrības cenas izrēķināšanai. Tas dod iespēju Nord Pool datubāzē ieraudzīt, ka elektrības izejas cenas Lielbritānijā šajās dienās svārstās starp 46 un 58 eiro par megavatstundu. Varētu cerēt, ka elektrības cenas Latvijā paliks salīdzinoši zemas visu šo nedēļu, jo gan jau skandināvi izdomās, kā pievienot vienai brīvai dienai vēl dažas līdz nedēļas beigām, un savus lielrūpniecības uzņēmumus šonedēļ pa īstam nedarbinās.

14,91 eiro par megavatstundu ir vidējā cena šajā diennaktī, bet cenas tiek izrēķinātas arī katrai diennakts stundai atsevišķi. Šodien strāva būs dabūjama par 2,20 eiro par megavatstundu no pulksten 4 līdz 5 no rīta, bet par patēriņu starp pulksten 18 un 19 vakarā nāksies maksāt 27,54 eiro par megavatstundu.

Skandināvijas atomelektrostacijās, kalnu upju hidroelektrostacijās un Dānijas vēja parkos iegūtā elektrība pa NordBalt kabeli nonāk Lietuvā, kas savienota ar Latvijas elektrotīklu. Šajās dienās izveidotā elektrības plūsma ir izlīdzinājusi elektrības cenas visā Baltijā.