Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jauno Stradiņu otro kārtu cels četrus gadus

SOLA ATKLĀTĪBU. Stradiņa slimnīcas vadītāja Ilze Kreicberga (no kreisās) un veselības ministre Anda Čakša uzsver, ka Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas celtniecība būs caurspīdīga, tas ļaušot izsekot finansējumam © F64

Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas ēkas celtniecību plānots pabeigt četru gadu laikā. Kopējās projekta izmaksas pašlaik nospraustas 91 miljona eiro apmērā, kur lauvas tiesa finansējuma nāk no Eiropas struktūrfondiem.

Veselības ministrija un Stradiņa slimnīca apņēmusies, ka A korpusa otrās kārtas būvniecība būs pārskatāma, finanses - caurspīdīgas. «Mēs gribam, lai būvniecība notiktu maksimāli atklātā veidā - caurspīdīgums gan par finanšu līdzekļu izmantošanu, gan par to, kādus mērķus gribam ar šo korpusu sasniegt,» saka veselības ministre Anda Čakša.

Stradiņa slimnīca vakar iepazīstināja ar nākamo soli jaunajā būvniecības plānā. Viens no soļiem atklātības veicināšanā ir Stradiņu slimnīcas mājaslapā publiskotie A korpusa otrās kārtas būvniecības plāni - telpu plānojumi un principiālie ēkas inženiertehniskie risinājumi.

Veselības ministre atzina, ka nodaļas, kurām vieta ir paredzēta jaunajā korpusā, ir svarīgas Stradiņa slimnīcai un veselības aprūpes nozarei: «Tās ir uzņemšanas nodaļa, kas ir viena no Stradiņa slimnīcas sarežģītākajām vietām telpu šaurības dēļ, Mātes un bērna klīnika ar dzemdību bloku, kas ir būtiski, ja runājam par demogrāfijas uzlabošanu, ķirurģijas bloks un neiroķirurģija. Tātad visas tās svarīgās lietas, kas padara Stradiņa slimnīcu tik svarīgu mūsu sistēmā.»

Jaunais korpuss ir nozīmīgākais slimnīcas infrastruktūras attīstības projekts, uzsver arī Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga.

Pašlaik aktīvi notiek A korpusa otrās kārtas būvprojekta izstrāde, lai 2019. gada pavasarī varētu uzsākt būvdarbus ēkai, kuras kopējā platība pārsniegs 37 000 kvadrātmetru. Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2022. gada beigām. Pārcelšanos uz A korpusa otrās kārtas telpām plānots veikt 2022. gada laikā.

Sīkāk par projekta gaitu stāsta I. Kreicberga: «Ir beidzies būvprojekta ekspertīzes konkurss, un šodien mums jau ir tiesības slēgt līgumu. Tas gan bija ar aizķeršanos, jo saskaņā ar likumu pretendentiem ir tiesības pārsūdzēt lēmumus, tomēr pašlaik esam tikuši līdz līguma noslēgšanai. Paralēli ir izsludināts iepirkums būvniecībai, kas paredzēts divās kārtās: apzinot celtniekus pēc kvalitatīvajiem rādītājiem un salīdzinot tikai būvniecības izmaksu piedāvājumus.»

A korpusa otrās kārtas ēkā atradīsies Neatliekamās medicīnas centrs (uzņemšana), operāciju zāles, ķirurģijas un neiroķirurģijas profili, neiroloģijas nodaļa un insulta vienība, sejas un žokļu ķirurģija, kā arī intensīvā terapija un Sievietes un bērna klīnika kopā ar dzemdību bloku. Jaunajā korpusā ārstniecība noritēs mūsdienu prasībām atbilstošās telpās. Pacientiem plānotas pārsvarā divvietīgas un atsevišķas vienvietīgas palātas (infekciju izplatības ierobežošanai).

Jau iepriekš izstrādātajā slimnīcas ēku un telpu izmantošanas perspektīvajā plānā ir paredzēts, ka pēc A korpusa celtniecības pabeigšanas tiks atbrīvotas telpas esošajos slimnīcas korpusos - gan vēsturiskajos arhitekta Šmēlinga projektētajos 21., 23., 24., 25. korpusā, gan 15. korpusā, kura ekspluatācija uzsākta 1956. gadā un kur pašlaik atrodas dzemdību nodaļa un Perinatālās aprūpes centrs, gan 32. korpusā, kura būvdarbi pabeigti 1972. gadā un kur pašlaik atrodas gan uzņemšanas nodaļa, gan kardioloģiskās nodaļas.

A korpusa otrās kārtas celtniecībai paredzēts 91 miljons eiro, no tiem 64 miljoni būs Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. Jāatgādina, ka A korpusa pirmā kārta izmaksāja 87,4 miljonus eiro, lai gan sākotnēji tam bija paredzēti vien ap 40 miljoniem eiro. Neparedzētu apstākļu dēļ izmaksas ar katru gadu sadārdzinājās. Pašlaik grūti teikt, vai A korpusa otrās kārtas izmaksas apstāsies pie 91 miljona eiro, jāņem vērā, ka otrā kārta teorētiski ir dārgāks projekts, jo jāizbūvē un jāiekārto slimnīcas operāciju bloki un citas nodaļas.

***

Uzziņai

Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas finansējums (eiro)

ERAF finansējums 64 334 618

Valsts finansējums 22 284 211

Slimnīcas līdzfinansējums 4 449 849

KOPĀ 91 068 678

Avots: P. Stradiņa slimnīca