Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Piektdaļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka, maksājot ar bankas karti, ietaupa naudu

© F64

Aptuveni piektā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 21,7% uzskata, ka, norēķinoties par pirkumiem vai pakalpojumiem ar maksājuma karti vai kredītkarti, viņi ietaupa vairāk naudas nekā tad, ja to dara skaidrā naudā. Salīdzinoši tikai 10,7 % ir pārliecināti, ka ekonomēt palīdz maksāšana skaidrā naudā, liecina Ferratum Bank aptauja.

Pētījums arī atklāj, ka vairāk nekā trešdaļa jeb 37% mūsu valstī dzīvojošo ir pārliecināti, ka viņu tēriņi nemainās atkarībā no maksāšanas veida. Tajā pašā laikā 39,2% aptaujāto cilvēku priekšroku dod elektroniskajiem maksājumiem, bet tikai 8,5% respondentu apgalvo, ka maksājumus vienmēr veic skaidrā naudā. Salīdzinoši liels skaits cilvēku jeb 31% respondentu neatsakās no elektroniskajiem maksājumiem, tomēr ikdienā lielākoties norēķinās skaidrā naudā. Piektdaļa jeb 20,6% aptaujāto norādījuši, ka skaidru naudu izmanto tikai tādos gadījumos, ja citu iespēju nav, bet tikai 0,3% atklāja, ka to nelieto vispār.

Kā galveno motivāciju, kāpēc skaidras naudas vietā izvēlas elektroniskos maksājumus, teju puse (44,3%) aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju minēja, ka šis maksājuma veids ir ērtāks. 13% respondentu izvēlas to, jo tā ir daudz labāk var sekot līdzi saviem ikdienas tēriņiem un izdevumiem. Savukārt 8,3% bija tādi, kuri uzskata, ka 21. gadsimtā skaidra nauda nav nepieciešama un elektroniskie maksājumi ir moderni.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 46,7% elektroniskajiem maksājumiem visbiežāk izmanto maksājumu karti, bet 12% - kredītkarti. 38,4% respondentu norāda, ka veic pārskaitījumus internetā. Savukārt tikai 0,7% elektroniskajiem maksājumiem izmanto tādas maksāšanas sistēmas kā PayPal.

Atbildot uz jautājumu par izmantoto elektronisko karšu skaitu, visvairāk iedzīvotāju (60,4%) atklāja, ka izmanto tikai vienu. Teju uz pusi mazāk (32,4%) lieto divas, bet 2,2% - trīs un vairāk.