Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vaira Vīķe-Freiberga par 4.maiju: Tas ir milzīgs notikums

© F64

“4. maijā politiskā līmenī tika lemts par neatkarības atjaunošanu. Cilvēks, kuram iespēris zibens un kuru atdzīvina, ir dzimis divreiz un var svinēt divas dzimšanas dienas. Latvijai ir tieši tāpat. Tas nav nekas ne atvietojams, ne noliekams stūrī, tas ir milzīgs notikums - tikpat svarīgs, kā pirmā neatkarības deklarācija,” bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "TOP5", komentējot svētku dienu nozīmi Latvijā.

Jautāta par to, vai Latvija varētu atļauties par svētku dienu pasludināt arī 11. novembri, bijusī prezidente brīdināja, ka tas izvērstos veselā brīvā nedēļā. Kamēr brīvdienas starp 1. un 4. maiju varot uzskatīt par “gluži veselīgām”, līdzīgs scenārijs no 11. līdz 18. novembrim varētu būt kaitīgs Latvijai:

“Būtu gluži veselīgi pēc tādas bargas vai gripīgas ziemas pavasarī ģimenēm sniegt iespēju kaut vai aizbraukt uz laukiem. Nestādos priekšā, ka no 11. līdz 18. novembrim visi latvieši paņemtu brīvu nedēļu. Tas mūsu ekonomikai tiešām būtu skumji.”

Vīķe-Freiberga arī atzina, ka kopumā svinamo dienu Latvijā varētu būt par daudz. “Tas katrā zemē tiek debatēts, cik svinamās dienas ir vajadzīgas. Vienai zemei vairāk, citai mazāk. Mēs piederam pie tām, kam ir daudz. Nevaram sūdzēties, ka mums viņu būtu par maz. Varētu pat teikt, ka viņu ir par daudz,” pauda eksprezidente.