NVD ierēdnei pasniedz balvu par ieguldījumu E-veselības sistēmas izveidē

© Ekrānšāviņš

Šodien veselības ministre Anda Čakša (ZZS) veselības nozares darbiniekiem pasniedza Veselības ministrijas (VM) Atzinības un Pateicības rakstus, kā arī trīs VM balvas par ieguldījumu un veiksmīgu sadarbību veselības aprūpes nozares attīstībā, informēja ministrijā. Balva tika arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) ierēdnei par ieguldījumu E-veselības sistēmas izveidē, ieviešanā un pilnveidošanā, lai arī mediķi sistēmu asi kritizē kā funkcionāli vāju.

VM balvas piešķirtas Saldus medicīnas centram par iniciatīvu un sadarbību vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas izmantošanā, ģimenes ārstam Ainim Dzalbam par atbalstu veselības nozares politikas onkoloģisko slimību riska faktoru mazināšanā un pacientu veselības aprūpes kvalitātes pilnveidošanā, kā arī NVD Ārstniecības pakalpojumu departamenta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītājai Līgai Gaigalai par ieguldījumu onkoloģijas nozares izpētes attīstībā.

VM piešķīrusi virkni Atzinības rakstu. Starp to saņēmējiem ir arī NVD direktores vietniecei informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane. Viņai Atzinības raksts piešķirts par "nozīmīgu ieguldījumu E-veselības sistēmas izveidē, ieviešanā un pilnveidošanā". Ar šādu apbalvojumu apbalvota arī VM valsts sekretāra vietniecei veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško - ministrija novērtējusi viņas personisko ieguldījumu veselības nozares mērķu sasniegšanā.

VM Pateicības raksti pasniegti Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas 1.Psihiatriskās sieviešu nodaļas garīgās veselības aprūpes māsai Ļubovai Vlasovai, Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas Rokdarbu modelētājai Nadeždai Gaidelei, Saldus medicīnas centra podoloģei Silvijai Šimanskai, Veselības centru apvienības (VCA) Juglas medicīnas centra endokrinoloģei Ingutai Stūrai, VCA Liepājas medicīnas centra galvenajai ārstei Olitai Ševčukai, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra 39.Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas Anestezioloģijas grupā anestezioloģei, reanimatoloģei Ilzei Kreilei, Sirds ķirurģijas centra ārstei koordinētājai Airai Preisai, Medicīnas vēstures muzeja filiāles "Aleksandra Bieziņa muzejs" vadītājai Ingrīdai Pureniņai, Valsts asinsdonoru centra (VADC) Transfuzioloģiskā departamenta direktorei Natālijai Kantai, VADC Donoru nodaļas ārstei Dainai Lembergai, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" 7.Multirezistentās tuberkulozes nodaļas virsmāsai Rutai Deklavai, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenajai māsai Ilzei Nepartei un Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" 5.nodaļas sertificēta psihologa asistentei, smilšu spēļu terapeitei Inesei Ābolai.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās e-veselības sistēmā ir novērojami bieži darbības traucējumiem. NVD pārstāve Evija Štālberga skaidroja, ka sistēma tika projektēta pirms desmit gadiem un daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc tagad sākta tās pilnveide, kā rezultātā rodas traucējumi.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) piektdien paziņoja, ka ārstu pacietība darbā ar e-veselības sistēmu ikdienas trūkumu un traucējumu dēļ zūd, kā rezultātā biedri sākuši aicināt asociāciju organizēt protesta akciju.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) trešdienas rītā LNT pauda viedokli, ka daudzos gadījumos, kad mediķi nevar pilnvērtīgi strādāt e-veselības sistēmā, patiesībā pie vainas esot novecojusi datortehnika vai programmatūra, nevis pati e-veselība. Valdības vadītājs solīja, ka e-veselības ieviesēji būs ļoti uzmanīgi ar tālākām darbībām, īpaši tāpēc, ka katrus traucējumus sev par labu varot izmantot mediķi, kuri iebilst pret jaunās sistēmas ieviešanu.

Premjers noraidīja ģimenes ārstu paustās bažas par to, ka e-veselības sistēma būtiski apgrūtina viņu ikdienas darbu. Pēc valdības vadītāja teiktā, ja sistēma nedarbojas, ārstiem ir visas tiesības pacientiem izrakstīt papīra receptes, kuras jebkura aptieka bez problēmām pieņems, sacīja Kučinskis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.