Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lielajā talkā negaidīti atradumi

STĀDĀM LATVIJAS NĀKOTNI! Arī Rīgā, Daugavas krastmalā pie Lielā Kristapa skulptūras, tika iestādīta liepa un izteikti vēlējumi Latvijas nākotnei © F64

Nav sasniegts Lielās talkas sākotnējais mērķis 10 gadu laikā padarīt Latviju un Baltijas jūras reģionu par tīrāko vietu pasaules kartē. Un tās rīkotāji diez vai paļāvās uz tik pozitīvu lietu virzību, bet proklamēja mērķi, lai mobilizētu sabiedrību un atdzīvinātu tradīciju.

Pirmā Lielā talka tika sarīkota 2008. gada 13. septembrī Latvijas 90. dzimšanas dienas pasākumu ietvaros ar devīzi Par tīru un zaļu valsti. Dāvana Latvijas 90. gadadienai. Tajā piedalījās vairāk nekā 110 000 brīvprātīgo. 2008. gada 13. septembrī tika sakoptas 512 vietas, 364 pašvaldības teritorijas un talkas laikā tika savākti 260 000 maisu ar atkritumiem Rīgas un citas Latvijas pašvaldības. Šogad Latvijā bija oficiāli reģistrētas 1700 talku vietas, un zināms, ka no Rīgas ir izvestas 160 tonnas atkritumu. Kopējais atkritumu daudzums vēl tiek apkopots.

Šogad Lielajā talkā ir piedalījušies vismaz 135 000 cilvēku gan Latvijā, gan citviet Eiropā.

Lielās talkas laikā uzietie atradumi ir bijuši gan bīstami, gan šerminoši.

Ogrē, pilsētas galvenajā ielā - Brīvības ielā - talcinieki mežā atrada cilvēka mirstīgās atliekas. Valsts policija ir apstiprinājusi, ka netālu no ceļa esošajā mežiņā atrasts kādas personas līķis sadalīšanās stadijā. Cilvēks miris pirms vairākiem mēnešiem. Ogrēnieši ir neizpratnē, kā pilsētas galvenās ielas apkaimē vairākus mēnešus varēja nogulēt neatrastas cilvēka mirstīgās atliekas. Pilsētas teritorija tiek kopta, cilvēki tur staigā.

Savukārt Mangaļsalā ir atrasts nesprādzis kara laika lādiņš. Rīgā talcinieki atraduši portatīvus datorus, novalkātus apavus un pat pārīti jaunu kedu ar visām cenu zīmēm. Lielās talkas rīkotāji informē, ka šogad talcinieki vāca atkritumus, sakopa kapsētas, labiekārtoja pagalmus, stādīja kokus un iekopa puķu dobes. Šogad Lielās talkas laikā norisinājās akcija Stādām Latvijas nākotni!.