Jezdakova: Mēs esam noguruši no reorganizācijas procesa

© f64

Pirms pusotra gada uzsāktais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reorganizācijas process, iespējams, tiks pabeigts vasaras beigās, lai gan īstas skaidrības par to vēl Ieņēmumu dienestā nav.

"Protams, mēs esam noguruši no tā procesa un esam ieinteresēti pēc iespējas ātrāk to pabeigt," šodien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

VID esot cerējis, ka reorganizācija tiks noslēgta vasarā, taču "tomēr nāksies vasaras beigās to pabeigt", jo šobrīd ir palikusi viena pārvalde, kas nav reorganizēta, un tā ir pārvalde, ko Jezdakova raksturoja kā fundamentālu, proti, Nodokļu pārvalde.

Jezdakova stāstīja, ka reorganizācijas gaitā viņa uzskatījusi, ka nodokļu administrācijai vajadzētu būt nedaudz atšķirīgai, nekā bijis paredzēts iepriekš apstiprinātajā VID reorganizācijas plānā, ko akceptējis arī reorganizācijas pārraugs - Finanšu ministrija (FM).

Līdz ar to tikai 21.maijā apstiprināts ar FM saskaņotais un līdz ar to galīgais VID reorganizācijas modelis, kurā iepriekš paredzēto divu pārvalžu - Nodokļu uzskaites un piedziņas, Nodokļu konsultāciju pārvaldes - vietā izveidota viena pārvalde - Nodokļu pārvalde.

"Tas ir mans redzējums, kādai vajadzētu būt nodokļu administrācijai," sacīja Jezdakova, skaidrojot, ka tam, lai Nodokļu pārvaldē pieņemtu darbiniekus un tā varētu uzsākt reālu darbību, nepieciešams ilgāks laika posms.

Jezdakova pauda cerību, ka VID nepieciešamās procedūras paveiks "zibenīgi", tādējādi reorganizāciju būs iespējams noslēgt.

Jezdakova sacīja, ka viss reorganizācijas process ir papildus uzdevums VID darbiniekiem, kas tiem jāveic paralēli tiešajiem pienākumiem.

Turklāt reorganizācijas process ir darbietilpīgs uzdevums.

Reorganizācijas rezultātā VID ģenerāldirektora vietnieku skaits samazināts līdz diviem vietniekiem, no triju līmeņu - Centrālā aparāta, reģionālo iestāžu, kā arī VID nodaļu - struktūras reorganizācijas rezultātā VID pārgājis uz viena līmeņa organizatorisko struktūru, centralizējis VID procesus, panācis efektīvāku un kvalitatīvāku funkciju pārraudzību.

Tāpat reorganizācija veikta ar mērķi panākt vienveidīgas prakses piemērošanu, kā arī iekļaušanos piešķirtajā kārtēja gada budžetā.

VID reorganizācija ir uzsākta 2008.gada 24.novembrī, kad saskaņā ar VID rīkojumu izveidota VID struktūras optimizēšanas projekta grupa. Reorganizācijas pirmajā kārtā ar 2009.gada 10.janvāri visā Latvijas teritorijā nodrošināta centralizēta personāla administrēšana, finanšu resursu administrēšana un pārvaldīšana, kā arī materiāltehnisko resursu administrēšana un pārvaldība.

Reorganizācijas otrajā kārtā ar 2009.gada 1.jūniju optimizētas atbalsta funkcijas veicošās struktūrvienības, bet reorganizācijas trešajā kārtā tiek reorganizētas servisa un uzraudzības, kontroles funkcijas veicošās struktūrvienības un ar 2009.gada 1.novembri beigušas pastāvēt VID teritoriālās iestādes.

Paredzēts, ka VID darbs tiks organizēts trijos "blokos" - servisa un uzraudzības funkcijas realizēs četras pārvaldes - Nodokļu pārvalde, Lielo nodokļu maksātāju pārvalde, Juridiskā un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvalde un Muitas pārvalde, kopumā nodarbinot 3122 darbiniekus.

Savukārt kontroles funkcijas realizēs Nodokļu kontroles pārvalde, Finanšu policijas pārvalde, Muitas kriminālpārvalde, Muitas auditu pārvalde, kopumā nodarbinot 982 darbiniekus, savukārt atbalsta funkcijas realizēs Administratīvā pārvalde, Finanšu pārvalde, Iekšējā audita pārvalde, Sabiedrisko attiecību daļa un Slepenības nodrošinājuma daļa, kas kopā nodarbinās 393 darbiniekus.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais