Analogā apraide likvidēta, arvien aktīvāk pērk dekoderus

"Beidzot vairs neko pa televizoru neredzu" vai arī "TV3 šorīt neraidīja" – šādas frāzes otrdien no rīta bija dzirdamas daudzviet. Ja pirmā teiciena pamatā bija pašu neizdarība, laikus neiegādājoties dekoderu vai neizvēloties kāda maksas televīzijas (TV) operatora piedāvātos pakalpojumus, tad TV3 nerādīšana bija operatoru neizdarīto darbu rezultāts.

Pērk dekoderus

Pirmajā digitālās TV ēras dienā Lattelecom veikalos palielinājies pieprasījums pēc dekoderiem. Precīzi statistikas dati no visiem Lattelecom partneriem (vairāk nekā 1000 tirdzniecības punktiem visā Latvijā) pagaidām vēl nav apkopoti, taču operatīvā informācija liecina, ka dekoderu pieprasījums kopš svētdienas sācis palielināties. Tas liecina, ka pašlaik pāreju uz ciparu TV apraidi uzsākuši tie iedzīvotāji, kas to bija atlikuši uz pēdējo brīdi un gaidīja 1. jūniju.

"Kā rāda 1. aprīļa pieredze, kad Rīgas apraides reģionā tika atslēgts LNT un LTV1 analogais signāls, iedzīvotāji aktivizējās nākamo divu nedēļu laikā, kad saprata, ka signāls patiešām izslēgts, tādēļ prognozējam, ka arī tuvākajās nedēļās būs novērojama iedzīvotāju aktivitāte, iegādājoties dekoderus," skaidro Lattleecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Kabeļiem īslaicīgas problēmas

Pēc aptuvenām aplēsēm, desmit līdz 15 tūkstoši kabeļtelevīzijas Izzi skatītāju 1. jūnija rītu, kad Latvijā pārtrauca analogo apraidi, sāka ar neizpratni, jo TV ekrānā bija lasāms uzraksts, ka analogajā apraidē TV3 kanālu vairs nav iespējams redzēt. "Mums bija problēmas ar attiecīgu raidītāju uzstādīšanu 61 galastacijā (vietās, no kurām raida kabeļtelevīziju signālu). Lielākoties šī problēma skāra tos klientus, kas atrodas reģionos ārpus Rīgas. Līdz otrdienas sešiem vakarā visā Latvijā šī problēma bija novērsta," Neatkarīgajai stāsta Izzi pārstāvis Artis Jurkevics.

Ciparu TV apraides ieviesējs norāda, ka tā pienākums ir nodrošināt signālu gala lietotājiem – lai ikviens iedzīvotājs ar atbilstošām uztverošajām iekārtām – TV un tam pieslēgtu dekoderu – varētu bez maksas skatīties Latvijas nacionālās apraides programmas.

"Savukārt maksas TV operatoriem ir pašiem jārūpējas par savu biznesu un jānoslēdz vienošanās ar televīzijas kanāliem par signāla piegādi. Tas, vai maksas TV operatoriem ir šādas vienošanās ar raidorganizācijām, ir pašu operatoru atbildība un ar Lattelecom darbību tam nav nekāda sakara. Gadījumā, ja, valstij pārejot no analogās uz ciparu apraidi, kāda maksas TV operatora klientiem ir problēmas ar Latvijas kanālu uztveršanu, tās ir sekas tam, ka atsevišķi kabeļoperatori neinvestē savā infrastruktūrā un nenokārto attiecības ar raidorganizācijām," norāda Lattelecom TV biznesa daļas direktore Inga Alika.

Latvijas tirgū darbojas apmēram 30 līdz 40 dažāda lieluma maksas TV operatoru, pastāv situācija, ka tiesiskās attiecības starp šiem kabeļoperatoriem un TV kanāliem ne vienmēr ir sakārtotas, un tas kādā brīdī var radīt problēmas šo uzņēmumu klientiem saņemt kvalitatīvu pakalpojumu.

Tornis paliks

Savukārt vairāki skatītāji izsprieduši, ka līdz ar analogās apraides izbeigšanu darbu pārtrauks Zaķusalā esošais TV tornis. "Šis tornis turpinās nodrošināt ciparu TV apraidi Rīgā un tās apkārtnē, kā arī signālu pārraidi uz pārējiem raidītājiem visā valstī," norāda Latvijas Valsts radio un televīzijas centra sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Līne.

No Zaķusalas TV torņa nodrošina ciparu formāta, digitālo TV, deviņu radiostaciju programmas, tur izvietota kabeļtelevīzijas Baltkom TV raidošā un uztverošā aparatūra. Tāpat no Zaķusalas TV torņa elektroniskos sakarus izmanto Rīgas dome, Lattelecom, Latvenergo, LMT un citi.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais