Atkārtoti mēģinās šūpot Arta Kampara krēslu

Šonedēļ Saeimas opozīcijas deputāti, piepalīdzot atsevišķiem koalīcijas deputātiem, varētu mēģināt atkārtoti šūpot ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) krēslu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Saeimai šonedēļ plenārsēdē būs jāizskata opozīcijas deputātu pieprasījums Kamparam, kurā paustas aizdomas par valsts interesēm neatbilstošu rīcību ar "Parex bankas" aktīviem.

Atbildīgā komisija minēto priekšlikumu ir noraidījusi, taču, ja tas tiks atbalstīts Saeimas sēdē, tad dos tiesības prasīt ekonomikas ministra demisiju. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, ja tiktu pieprasīts ekonomikas ministra demisija, Saeima par to varēs balsot tikai pēc nedēļas.

Saeimas kuluāros jau izskanējusi informācija, ka bez opozīcijas deputātiem minēto priekšlikumu varētu atbalstīt atsevišķi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti. Frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis gan solīja, ka frakcija balsos pret priekšlikumu un neatbalstīs opozīciju.

Tomēr, kā aģentūrai LETA atklāja kāds cits deputāts, ZZS vēl domājot ko darīt un vēloties piespiest premjeru ieklausīties partijas viedoklī.

Pēc neoficiālas informācijas, ZZS nav apmierināta ar notiekošos Privatizācijas aģentūrā (PA) un to, ka iepriekš koalīcijā netika saskaņots jautājums par vakanto PA vadītāja amatu. Turklāt vienai no PA valdes pārstāvēm aizejot dekrēta atvaļinājumā, valde varot kļūt darboties nespējīga.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis neslēpa satraukumu par opozīcijas mēģinājumu sašūpot Kampara krēslu un norādīja, ka "tiek meklēti risinājumi". Vēl rīta pusē JL rindās par Kampara pozīcijām bija jaušams ļoti liels satraukums, savukārt pēc sarunām vakarpusē neoficiāli jau izskanēja, ka koalīcijas partijām tomēr ir izdevies izlīgt.

Kā ziņots, 26.maijā Saeimas Pieprasījumu komisija ar piecām balsīm par, septiņām pret un trim deputātiem atturoties noraidīja pieprasījumu ekonomikas ministram par "Parex bankas" līzinga kompānijas pārdošanu. Pieprasījumu komisija izskatīja Tautas partijas, LPP/LC un "Saskaņas centra" Saeimas frakciju deputātu iesniegto pieprasījumu, kurā ministrs tiek aicināts skaidrot, vai "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošana atbilst valsts interesēm.

Valsts, pārņemot "Parex banku", ir ieguldījusi tajā nozīmīgus līdzekļus - miljardu eiro no starptautiskā aizdevuma līdzekļiem. Līdz ar to Valda Dombrovska (JL) vadītā valdība ir atbildīga par to, lai rīcība ar banku un tās aktīviem būtu maksimāli sabiedrības interesēs, neradot aizdomas par iespējamu nesaimniecisku rīcību ar valsts īpašumu, uzskata pieprasījuma iesniedzēji.

Izskanējusī informācija par "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošanu par 100 ASV dolāriem (57 latiem) opozīcijai radot aizdomas par nesaimnieciskumu rīcībā ar valsts īpašumā esošas bankas aktīviem un liekot apšaubīt, vai tiek ievērotas sabiedrības - nodokļu maksātāju - intereses, ņemot vērā valsts ieguldīto "Parex bankā".

Pieprasījuma komisijas sēdē gan ekonomikas ministrs Kampars, gan "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis apliecināja, ka presē minētie 100 ASV dolāri ir tikai pirmais simboliskais maksājums par līzinga kompānijas Baltkrievijā kapitāla daļām, līdzīgi kā tika samaksāts pa vienam latam bijušajiem "Parex bankas" īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim.

Pārdodot "Parex Līzing" kapitāla daļas Baltkrievijā "Rietumu bankai", ir iegūti skaidrā naudā 5,8 miljoni ASV dolāru (2,8 miljoni latu) par līzingā nodotajām kravas automašīnām, kuras patlaban Baltkrievijā stāv neizmantotas.

Atlikusī "Parex bankas" izsniegtā aizdevuma daļa "Parex Līzing" veido aptuveni 3 miljonus ASV dolāru (1,7 miljoni latu) un saskaņā ar kredītlīguma nosacījumiem to atmaksa jāveic līdz 2012.gada 31.janvārim.

Melngailis deputātiem apgalvoja, ka patiesībai neatbilst "Baltic Screen" izplatītā informācija, ka "Parex Līzing" Baltkrievijas filiāle ir strādājusi ar peļņu. Pēc Melngaiļa teiktā, peļņu šī kompānija guva tikai līdz 2008.gada 1.decembrim, jo pēc "Parex bankas" pārņemšanas valsts īpašumā, tās komercdarbība - jaunu līzinga līgumu slēgšana - tika apturēta. Baltkrievijas filiāles zaudējumi pērn bija 30 000 latu, šā gada pirmajā ceturksnī - 70 000 latu. Darbinieku skaits Baltkrievijas filiālē ir samazināts no 47 līdz 22 un viņi nodarbojas tikai ar izsniegto līzingu maksājumu piedziņu.

Melngailis norādīja, ka valstī, pārņemot "Parex banku", tika nolemts, ka tās filiāļu un meitasfirmu darbība Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā tiks izbeigta, aktīvus pārdodot vai likvidējot citā ceļā. Lai filiāles un līzinga kompānijas NVS valstīs turpinātu strādāt, "Parex bankai" no valsts kases būtu jāaizņemas līdzekļi un jāiegulda ārvalstu filiāļu darbības nodrošināšanā.

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais