Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

AM: Prokrievisks portāls publicē viltus ziņu par Latvijas karavīru

© F64

Aizsardzības ministrija (AM) prokrieviskā portālā publikāciju par Latvijas karavīra it kā dalību Ukrainas diversantu apmācībā uzskata par viltus ziņu un "klasisku informācijas operāciju", atzina AM Preses nodaļā.

Prokrieviskais portāls "rusvesna.su" raksta, ka tā rīcībā esot nonācis saraksts ar NATO valstu kaujasgrupas sastāvu, kuras pārstāvji bijuši iesaistīti Ukrainas diversantu sagatavošanā. Portāls apgalvo, ka diversanti darbojušies Donbasa teritorijā, radot kaitējumu nacionālajai drošībai un pilsoņu interesēm. Tāpat portālā publicēti it kā ārvalstu instruktoru vārdi un pasu dati. Starp šiem septiņiem cilvēkiem esot arī "kapteinis no Latvijas".

AM Preses nodaļā aģentūrai LETA teica, ka jau iepriekš Krievijas masu medijos parādījušās viltus ziņas, ka Latvijas un citu NATO dalībvalstu karavīri Ukrainā piedalās bruņotā konfliktā un gatavo Ukrainas karavīrus diversiju veikšanai.

"Prakse demonizēt un nomelnot Latvijas un citu NATO valstu karavīrus nav nekas jauns. Pārsteidzošs ir propagandas veidotāju izdomas trūkums, mēģinot aktualizēt stāstu par Ukrainas sabiedrotajiem, kuri atbalsta terorismu. Jau iepriekš gadiem ilgi ir mēģināts uzturēt dažādus mītus kā piemēram par sievietēm snaiperēm no Baltijas jeb tā sauktajām "baltajām zeķbiksēm"," norādīja ministrijā.

Šī ir klasiska informācijas operācija, kuras laikā, manipulējot ar daļēji reāliem faktiem, mēģina ietekmēt cilvēku prātus, uzsvēra AM.

AM vairākkārt informējusi sabiedrību, ka jau kopš 2015.gada pēc saņemtā lūguma no Ukrainas, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri Apvienotās daudznacionālās apmācību grupas sastāvā "Ukraina" kopā ar sabiedroto spēku karavīriem veic Ukrainas bruņoto spēku karavīru apmācību.

Latvijas karavīru uzdevums ir veikt Ukrainas karavīru pamatapmācību - militāro pamatiemaņu apgūšanu, kā arī nodrošināt militāro nodarbību vadīšanas un sagatavošanas kursu. Turklāt Ukrainas karavīru pamatapmācībā iesaistīti Latvijas karavīri no dažādām bruņoto spēku vienībām atbilstoši Ukrainas izteiktajam lūgumam par konkrētu Ukrainas bruņoto spēku spēju attīstību un pilnveidošanu.

Ukrainas karavīri regulāri piedalās dažādos apmācības kursos arī Latvijas bruņoto spēku vienībās, piemēram, apgūst angļu valodu Nacionālo bruņoto spēku Valodu skolā un piedalās Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas organizētajā Nesprāgušās munīcijas izlūkošanas kursā.

Tāpat ministrija aicina masu medijus kritiski izvērtēt šāda rakstura informāciju un nekļūt par nomelnošanas kampaņas atbalstītājiem, izplatot nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem.