VADC aicina ziedot 0 grupas rēzus negatīvās asinis

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina atsaukties un doties ziedot asinis 0 grupas rēzus negatīvās asins donorus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VADC pārstāve Zane Mistre.

Mistre norāda, ka ar A grupas pozitīvo un negatīvo, kā arī B grupas pozitīvo asins grupu asinīm VADC ir pilnībā nodrošināts, tāpēc šo grupu donori aicināti tuvāko divu nedēļu laikā ievērot pasivitāti attiecībā uz asins ziedošanu.

"Negatīvās asins grupas ir ļoti retas - tādas ir tikai 15% Latvijas iedzīvotāju, tāpēc ir īpaši svarīgi cilvēkiem būt atsaucīgiem un ziedot, it īpaši 0 grupas rēzus negatīvās asinis," norādīja Mistre.

Saskaņā ar Mistres teikto vakar labdarības maratonā "Labestības diena" asinis ziedoja 156 cilvēki, no kuriem pirmo reizi dzīvē asinis ziedoja 39 cilvēki.

Lai atjaunotu asins krājumus, parīt, 2.jūnijā, VADC dosies izbraukumos, un asinis būs iespējams nodot Rīgā, Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra "Origo", no plkst.11 līdz plkst.15.

Savukārt ceturtdien, 3.jūnijā, asinis varēs nodot Rīgā, Jūrkalnes ielā 15/25, no plkst.10 līdz plkst.14 uzņēmuma "NP Properties" teritorijā un Brocēnu kultūras un izglītības centrā Brocēnos, Lielcieceres ielā 10, no plkst.10 līdz plkst.13.

Piektdien, 4.jūnijā, VADC dosies izbraukumā uz Rīgas rajona slimnīcu Siguldā, Lakstīgalas ielā 13, no plkst.9 līdz plkst.13.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais