Noslēdzas analogās TV ēra

© nra.lv

2010. gada 31. maiju Latvijas vēsturē ierakstīs kā pēdējo analogās apraides raidīšanas dienu, jo naktī uz 1. jūniju pulksten 1.00 to atslēgs. Tas nozīmē, ka visiem televīzijas (TV) skatītājiem, kuri līdz šim uztveršanai izmantoja istabas vai jumta antenu, jāpasteidzas ar ciparu apraides uztvērēja jeb dekodera iegādi.

Jaunas iespējas

Būtiskākā atšķirība starp analogo un ciparu apraidi ir kvalitāte – līdz šim, skatoties televizoru, varēja parādīties sniedziņš, bet ciparu TV nodrošina augstvērtīgu attēlu jebkurā Latvijas vietā, neatkarīgi no tā, vai televizors iegādāts pirms daudziem gadiem vai nesen.

Ciparu televīzijas signālu nodrošina 99,6 procentiem valsts teritorijas, ko apliecina Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) veiktie mērījumi, – pretstatā analogajai apraidei, kas nebija pieejama 10 procentiem teritorijas, bet atsevišķus komerckanālus apraidīja tikai pusē valsts.

Pagaidām ciparu TV nodrošinātājs Lattelecom piedāvā skatīties ne tikai bezmaksas nacionālos kanālus, bet arī 32 programmas par maksu. "Pēc analogās apraides pilnīgas atslēgšanas kanālu skaitu varēs dubultot," norāda Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Pāreja uz digitālo virszemes TV, pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes aplēsēm, skar apmēram 27 procentus Latvijas iedzīvotāju jeb 220 000 mājsaimniecību, kuras līdz šim izmantojušas istabas, jumta vai kolektīvās antenas. Šiem skatītājiem (ja televizors nav aprīkots ar iebūvēto MPEG-4 standarta dekoderu) jāiegādājas televizora palīgierīce – dekoders. Ciparu apraides uztveršanai nepieciešama arī antena, kas darbojas pilnā decimetru diapazonā. Lattelecom liecina, ka 99 procentos gadījumu līdz šim analogās apraides uztveršanai izmantotās antenas, ja tās ir labā stāvoklī, der arī ciparu apraides uztveršanai. Lai ciparu signālu vienā mājoklī uztvertu vairāki televizori, katram no tiem nepieciešams gan dekoders, gan antena. Protams, iespējams iztikt ar vienu dekoderu, bet tad visos televizoros jāskatās viens un tas pats kanāls.

Gatavojās laikus

Visas nacionālās raidorganizācijas, izņemot TV3, ir noslēgušas līgumus par pāreju uz digitālo apraidi, kas tām izmaksā par 30 procentiem lētāk nekā līdzvērtīga analogā apraide. Lai nodrošinātu 99,6 procentu teritorijas pārklājumu bezmaksas programmu pārraidīšanai, LVRTC ciparu TV signāla pārraidīšanai izmanto 17 torņus un mastus, kuros ir uzstādīti ciparu TV raidītāji. Desmit no šiem torņiem izmanto arī maksas programmu pārraidīšanai.

Gatavojoties Latvijas pārejai no analogās uz ciparu TV, LVRTC jau pagājušā gadsimta 90. gadu beigās uzbūvēja divus sakaru mastus – Alūksnē un Viesītē. 2003. gadā LVRTC uzbūvēja 60 metrus augstu sakaru mastu Lielaucē, bet 2004. gadā – 80 metrus augstu sakaru mastu Embūtē. Lai nodrošinātu ciparu pārklājumu visā valsts teritorijā, LVRTC uzbūvēja 80 metrus augsto sakaru mastu Saldus novada Ēvaržos.

"Signāla pārraidi LVRTC nodrošina no divu veidu infrastruktūras objektiem – torņiem, kas ir brīvi stāvošas konstrukcijas, un mastiem, kas ir konstrukcijas ar atsaitēm. Kopumā LVRTC īpašumā pašlaik ir 32 torņi un masti. Analogās TV vajadzībām tika izmantoti 27 torņi un masti. Atsevišķās Latvijas vietās LVRTC raidītājus ir izvietojis arī objektos, kas nepieder uzņēmumam," Neatkarīgajai skaidro LVRTC preses pārstāve Ieva Līne.

Ciparu TV infrastruktūras izveidē LVRTC ieguldījis apmēram 4 miljonus latu. Šīs investīcijas ietver: pilnu ciparu TV raidīšanas infrastruktūru – raidošās antenas un to fīderu sistēmas, TV signāla salikšanas sistēmas, raidītājus un signāla apstrādes un monitoringa kompleksus.

Salīdzinot ar citu valstu ciparu TV infrastruktūras izmaksām, LVRTC tās ir mazākas, piemēram, Īrijā, kura teritorijas ziņā ir līdzvērtīga Latvijai, šīs izmaksas tiek plānotas 100 miljonu eiro.

***

CIPARU TV IEVIEŠANAS VĒSTURE

2009. gads

- 27. janvāris – ar Ministru kabineta lēmumu par ciparu TV ieviešanas konkursa uzvarētāju atzīts Lattelecom. Uzņēmums oficiāli sāk Virszemes TV ieviešanas projektu

- 12. marts – testa apraides sākums 30 km ap Rīgu

- 17. jūlijs – ciparu apraides ieviešana 70 km ap Rīgu

- 13. augusts – pirmie 2000 maksas TV abonenti

2010. gads

- 1. februāris – bezmaksas kanālu pārklājumu nodrošina 99 procentiem Latvijas teritorijas

- 22. aprīlis – pamata pakas (32 kanāli) pārklājums tiek nodrošināts 90 procentiem valsts teritorijas

- 1. jūnijs – ciparu apraide ir vienīgā TV apraide

Avots: Lattelecom

***

TELEVĪZIJAS VĒSTURE LATVIJĀ

- 1954. gada 6. novembrī Rīgas televīzijas centra pirmais raidījums

- 1974. gadā Rīgas TV studija sāk krāsu TV raidījumus

- 1986. gadā sāk raidījumus jaunā Rīgas radio un televīzijas stacija, kā arī jaunais televīzijas studiju komplekss Zaķusalā

- 2002. gada maijā sākas digitālās televīzijas tīkla testa pārraides

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais