Lietuva piedāvās Latvijai uzsvērt pirms 100 gadiem pieņemto neatkarības deklarāciju nozīmi

© Reuters / Scanpix

Lietuvieši vērsīsies pie Latvijas, Igaunijas, Somijas un Polijas, aicinot kopīgā paziņojumā uzsvērt savu pirms gadsimta pieņemto neatkarības deklarāciju nozīmi un arī veikt šo deklarāciju zinātnisku analīzi.

Kauņas Vītauta Dižā universitātes (VDU) profesors Ļuds Mažīlis, kas pērn Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē atrada 1918.gada Lietuvas Neatkarības akta oriģinālu, otrdien preses konferencē Viļņā vērsies pie kolēģiem no reģiona valstīm, kas nesen nosvinējušas vai šogad vēl svinēs sava valstiskuma simtgadi, un aicinājis viņus uz kopīgu darbu pie savu neatkarības deklarāciju analīzes.

Tikmēr Lietuvas Seima deputāts no opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" Emanuelis Ziņģeris gatavojas rosināt pieņemt rezolūciju, kurā visas šīs valstis tiks mudinātas "sinhronizēt savus politiskos paziņojumus", kuros tiktu novērtēts to neatkarības pasludināšanas dotais nozīmīgais ieguldījums brīvas pasaules veidošanā 1917. un 1918.gadā.

Kā izteicies Mažīlis, Vītauta Dižā universitātē "tiek nopietni briedēts projekts aicināt attiecīgo valstu augstskolas un iesniegt pieteikumu sistēmiskai analīzei".

"Ar zināmu izbrīnu jāatzīst, ka nav sistēmisku pētījumu, kuros būtu konsekventi analizētas neatkarības deklarācijas, to saturs, suverenitātes jēdziens, neatkarības saturs, kopīgās un atšķirīgās iezīmes," norādījis zinātnieks, piebilstot, ka viņam pašam tas būtu "liels un interesants izaicinājums".

Somija sava valstiskuma simtgadi nosvinēja jau pagājušā gada 6.decembrī, Lietuva - šā gada 16. februārī, Igaunija - 24.februārī, bet Polija un Latvijas to svinēs attiecīgi 11.novembrī un 18.novembrī.