Maklakovs paredz ilgu misiju Afganistānā

"Ja mēs neuzvarēsim Afganistānas civiliedzīvotāju prātus un sirdis, tad arī nevarēsim izvest savus spēkus no šīs valsts. Ja nenotiks Afganistānas civiliedzīvotāju kultūras izmaiņas, tad mēs nesasniegsim savu mērķi un misija šajā valstī būs jāpilda vēl ilgi," tādas prognozes šodien NATO Parlamentārās asamblejas sēdē izteica Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs, runājot par Latvijas kā mazas valsts dalību šajā operācijā.

Maklakovs minēja, ka patlaban tiek plānota jauna stratēģija operācijai Afganistānā un viņuprāt tā nesīs daudz laba.

Šajā jaunajā projektā ir noteikti arī virzieni kā strādāt ar Afganistānas civiliedzīvotājiem, lai mainītu viņu vispārējo dzīves uztveri.

Maklakovs arī uzvēra, ka ļoti svarīga ir Afganistānas vietējo policistu un drošības spēku apmācība, kas pēdējo sešu mēnešu laikā jau esot nesusu pozitīvus rezultātus, proti, Afganistānā policistu skaits ir krietni pieaudzis un tieši šo policistu apmācības patlaban esot vislielākais izaicinājums NATO spēkiem.

Runājot par zaudējumiem Maklakovs uzsvēra: "nav laba zīme, ka operāciju laikā tiek nogalināti civiliedzīvotāji. Mums kā karavīriem būtu no tā jāizvairās, lai nogalināto skaits vismaz samazinātos. Jaunā stratēģija, iespējams, šo mērķi varētu palīdzēt sasniegt.

Kā ziņots, šodien no plkst.9 līdz 13 Rīgā, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, NATO Parlamentārās asamblejas Rīgas sesijas laikā vienlaicīgi norisinājās Aizsardzības un drošības komitejas, kā arī Drošības civilās dimensijas komitejas sēdes.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais