ASV sola turpināt Afganistānai paredzēto kravu transportu caur Latviju

Vismaz līdz šā gada beigām ASV turpinās nemilitāro kravu transportēšanu no Latvijas uz Afganistānu pašreizējā apjomā, kas ir aptuveni 700 konteineri nedēļā, tos šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar ASV aizsardzības ministra vietnieku Aleksandru Veršbovu pastāstīja Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Atkarībā no tā, kā NATO spēkiem veiksies operācijā Afganistānā, būšot arī skaidrs vai nemilitārās kravas caur Latviju varētu tikt transportētas arī nākamgad.

Lieģis sacīja, ka jau iepriekš ASV prezidents Baraks Obama ir pieļāvis, ka nākamā gada jūlijā varētu tikt samazināts izvietoto karavīru skaits Afganistānā, līdz ar to arī kravu apjoms varētu samazināties.

Ministrs ar ASV amatpersonu arī pārrunājis jautājumu par to vai ASV šeit Latvijā no uzņēmumiem varētu iepirkt dažādas preces, lai vestu tās uz Afganistānu. Šis jautājums līdz galam vēl neesot izlemts, jo ASV pusei vēl jāizvērtē, cik tas būtu izdevīgi. Veršbovs minēja, ka ASV ir apzinājusi 16 Latvijas uzņēmumus, kuri varētu piedāvāt dažādas preces, lai tās tālāk nosūtītu uz Afganistānu.

Tāpat amatpersonas pārrunājušas saspringto NATO budžetu un reformas aliansē. Sarunu laikā ticis runāts arī par iespējamu personāla skaita samazināšanu NATO štābos šī ierobežotā NATO budžeta ietvaros. Amatpersonas arī pārrunājušas jautājumu par situāciju Afganistānā un Veršbovs paudis izpratni, ka Latvija saglabā savu iesaisti šajā operācijā līdzšinējā līmenī.

Jau ziņots, ka šodien NATO Parlamentārās asamblejas (PA) laikā Lieģim paredzēta tikšanās arī ar NATO PA prezidentu, ASV kongresmeni Džonu Tanneru.

ASV ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas sadarbības partneriem jau kopš neatkarības atjaunošanas. Starp ASV un Latviju izveidojusies veiksmīga ilggadēja militārā sadarbība.

Pašlaik vairāk nekā 30 Latvijas karavīri dienesta pienākumus Afganistānā pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību.

Kā ziņots, šajā nedēļas nogalē un nākamnedēļ Rīgā notiks NATO Parlamentārās asamblejas 2010.gada pavasara sesija.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais